Fantastika je ponovo u Nišu

Dejan Papić Foto: Igor Krstić

U petak, 19. aprila 2019. godine otpočeo je drugi po redu Festival fantastike u Nišu. Ove godine, festival nosi naziv GOTNIŠ, i u znaku je serijala knjiga „Pesma 

leda i vatre“ Džordža Martina, koji je široj publici poznatiji zbog sada već kultne serije „Igra prestola“. Glavni krivci za organizaciju festivala su Udruženje ljubitelja fantastike Ordo Drakoniš i Niški kulturni centar, u čijim se prostorijama i festival održava.

Svečano otvaranje, čiji je program vodio niški pisac Miloš Petković, počelo je u 17 časova. Tom prilikom dodeljene su povelje Niškog Reda zmaja za izuzetan doprinos za fantastiku. Glavnu nagradu odneo je direktor Lagune Dejan Papić. Tom prilikom, izjavio je da je počastvovan da dobije nagradu za ono što voli i radi. Dodao je i da se više raduje ovog nagradi nego nagradi za preduzetnika godine koju je dobio ranije ove godine.

„Cilj festivala je pokazati da postoji pametnija, lepša, bolja Srbija, kao i druženje i upoznavanje lepših stvari,“ rekli su iz Orda Drakoniš-a.

Oni pozivaju da se svi dobro zabave, stoga su se potrudili da svako uživa u festivalu. Dodali su i da je fantastika možda najprijemčivija za decu, te, iako ove godine nema dečijeg dana, došli su i do sadržaja za najmlađe.

Prvog dana festivala posetioci su mogli da prisustvuju Bazaru fantastike i pretražuju knjige i stripove iz oblasti fantastike, kao i umetničke radove i rukotvorine koji vuku inspiraciju iz žanra. Tu je i crtanje sa mladima, slikanje portreta i razgovor sa umetnicima koji prave filmske maske. Na kraju, moći ćete i da se fotografisete sa kostimiranim likovima iz serije „Igra prestola“.

Performans „Naslikam ti facu i telo“ Foto: Igor Krstić

Odmah nakon otvaranja počela je tribina „20 godina Lagune“ na kojoj su govorili Dejan Papić i Srđan Krstić. Dok je Papić govorio o značaju štampane reči i uspehu Lagune – koji se sastoji od 45 knjižara u Srbiji, 350 objavljenih knjiga i preko 600,000 članova Kluba čitalaca, urednik Srđan Krstić govorio je o svom poslu u Laguni. Rekao je da do njega dolazi veliki broj rukopisa koji ne idu dalje od prve ili druge ruke.

„To su dobre ideje sa lošom izvedbom. Urednik nije neko ko piše knjigu, već neko ko određuje kakav oblik ta knjiga treba da ima,“ dodao je.

Smatra da je glavni razlog tome to što su mladi nestrpljivi. Osnovna zamerka koju je imao je da likovi u fantastici danas nisu životni, te da pisci izbegavaju strast.

„Ako postignemo da u fantastičnom okruženju imamo realna osećanja, to je uspeh,“ zaključio je.

U ostatku dana posetioci su mogli da prisustvuju i predstavljanju romana Buđenje „Usnulih zmajeva“, kao i Borbi za Gvozdeni presto – kazivanjima o TV seriji „Igra prestola“. Preostala dva dana su takođe ispunjena raznim sadržajima, od tribina i lekcija do kvizova o seijalu o Hariju Poteru i seriji „Igra prestola“ na kraju festivala. Zaljubljenici u fantastiku, kao i oni kojima je potreban predah od svakodnevnice, mogu posetiti Niški kulturni centar i živeti u nekom drugom svetu i u subotu i nedelju.

Ordo Draconiš
Foto: Igor Krstić

Tekst: Petar Đorđević

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *