Fantastičan kraj GOTNIŠ-a 2019

Mladen Đorđević, Darko Stanković i Mladen Stanisavljević Foto: Igor Krstić

U nedelju, 21. aprila, završen je drugi po redu Festival fantastike koji je ove godine nosio naziv „GOTNIŠ“ – po uzoru na poslednju sezonu serije Igra prestola koja je i počela sa emitovanjem prošle nedelje. Šta je to čime su posetioci mogli da se zabave trećeg dana festivala?

Program je počeo u 16 sati tribinom „Hari Poter: čudesni svet Hogvortsa“, čiji su učesnici bili Darko Stanković i Snežana Ilić Gligorijević. Za njim je nastupilo i predavanje „Sajberpank i neonoar: High tech and Low life“ Mladena Đorđevića i Mladena Stanisavljevića, a potom i predstavljanje zbirke priča „Vilin-pero Drakonije“ Miloša Petkovića i niških osnovaca – autora objavljenih priča.

Darko Stanković
Foto: Igor Krstić

Pred sam kraj festivala došli su događaji koji su možda dobili i najveću pažnju i po sećenost publike. Prvo je od 19 sati počela tribina „Dungeons and Dragons: fenomen fantastičnih društvenih igara“. Darko Stanković, Mladen Đorđević i Miloš Petković prvo su zamolili posetioce da podignu ruku ukoliko su bar jednom igrali ovu igru, nakon čega je većina srećno zamahala. Nakon kratkog osvrta na istorijat igre i njenih različitih edicija, kao i njenu popularnost u svetu i Srbiji, učenisnici su podelili i neke anegdote iz svog iskustva. Tako su posetioci mogli da saznaju kako su Miloš i Mladen dobili petice iz engleskog igrajući Dungeons and dragons sa profesorkom, a Darko i Mladen su se složili da je igra zapravo „način života“, te da ne može proći sedam dana a da oni ne požele da bar na kratko utonu u svetove koje stvaraju kroz nju.

Posle tribine sledili su kvizovi znanja o Hariju Poteru i Igri prestola. Iako su svi učesnici kviza na pitanja odgovarali bez muke, pobedu je, naravno, odnela kuća Revenklo. Međutim, najviše se istakao „mladi gospodin“ od nekoliko godina koji je za svoj tim srećno i brzo odgovarao na pitanja o mladom čarobnjaku, zbog čega je dobio gromoglasne aplauze i kutiju slatkiša.

Festival se završio projekcijom filma „Ederlezi Rising“, gde je Dejan Dabić dao uvodnu reč.

Tekst: Petar Đorđević
Naslovna fotografija: Igor Krstić

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *