ED Jugoistok stipendira najboljeg matematičara

zarko3Žarko Ranđelović, koji je osvojio zlatnu medalju na 54. Matematičkoj olimpijadi u Kolumbiji, možda će uskoro postati i stipendista EPS-a.

Ovaj predlog danas je Upravnom odboru Elektroprivrede Srbije uputio direktor ED Jugoistoka Niš Igor Novaković, koji je ugostio Žarka i uručio mu poklon – laptrop računar, kao znak zahvalnosti što je u NIš uneo prvo matematičko olimpijsko zlato.

Novaković je kroz šalu rekao da su se spremali da mu ovaj poklon uruče posle završenog Balkansog takmičenja u matematici, kada je od istog preduzeća Žarko dobio torbu za laptop.

„Ja sam danas ponosan što sedim pored osobe koja je pametnija od mene“ rekao je Novaković. „Svakom treba da bude čast da u društvu ima ovakvog mladog čoveka i mislim da je ovo skroman poklon za ovako veliki uspeh. Mi ćemo insistirati da Žarko bude naš stipendista i da pokušamo da ga zadržimo na taj način. Verujte da ima i ovde u Srbiji firmi koje bi ga rado zadržale za sebe i stipendirale njegov dalji razvoj.“

zarkoOvaj učenik trećeg razreda specijalizovanog matematičkog odeljenja niške gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša kaže kako bi voleo da ostane što biliže kući, ali bi voleo i da naplati svoje znanje.

„Ja bih radio tamo gde će to da i se isplati, a ako je to što bliže mojoj kući tim bolje.“

U nekim drugim zemljama samo učešće na olimpijadi za matematičare znači da će ti mladi ljudi dobiti svaku vrstu podrške države, kroz školovanje, a kasnije i adekvatno zaposlenje.

zarko2Iako Žarko kaže da u vežbanje ne ulaže puno napora, mada priznaje da često računa i rešava neki matematički problem i na ulici, njegova mama Jasmina Ranđelović nam je otkrila zašto je njegov uspeh  veći u odnosu na decu iz nekih drugih zemalja.

„Ekipe velikih država – američka, ruska, kineska, rumunska – se specijalno spremaju i sve to puno košta. A on je sve to postigao vežbajući u četiri zida svoje male sobe, sam sa kompjuterom ispred, birao zadatke, određivao šta će da radi, sve sam. Zato mislim da je njegov uspeh duplo veći u odnosu na timove sa kojima je radilo mnogo profesionalaca.“

mamaSa ovom računicom nismo mogli da se složimo, jer je i nama, ne tako dobrima matematičarima, jasno da je odnos daleko veći. Nadu drugim mladim talentima može dati upravo primer ovog skromnog Nišlije. On se sprema pretežno sam, jedino uz podršku svog profesora matematike iz srednje škole, niko ne finansira njegove napore, ali njegova porodica, iako sklapa kraj sa krajem, stoji iza njega u svakom trenutku.

„Mi smo na ivici egzistencije. Ja ne radim, muž ima penziju od 25.000 dinara, imamo sina koji je završio Građevinski fakultet, a nema posao. On je imao pomoć u smislu usmerenja, ali morao je sve sam“ kaže Žarkova mama, koja je i posle desetak dana od takmičenja potresena i u neverici da se sve to dešava baš njenom detetu.

Koliki je trud Žarko uložio najviše govori i to da se nakon povratka iz Kolumbije razboleo, pa ni novinari, željni pojedinosti ovog velikog uspeha kako za njega tako i za Niš, nisu uspeli da dođu do njegove izjave. Mamina terapija je svakako delovala, jer je danas izgledao kao mladić dobrog zdravlja.

Žarko je iako matematički genije, u slobodno vreme samo običan mladić, koji je bio nestrpljiv da se završi razgovor sa novinarima, pa da ode na bazen, jer kako kaže, obožava da pliva. Pored toga voli da se igra na kompjuteru, da sluša muziku…Od nedavno je počeo da sluša rok i metal muziku koju ranije nije.

Da li sada popularniji među devojkama nije mogao da potvrdi, jer opet skromno kaže „Verovatno to ne primećujem“. Kažu da uz pomoć matematike možemo da izračunamo sve, pa smo uvereni da je i ova procena prilično precizno izvagana, a i ko sme da ne veruje matematičaru sa zlatom na grudima.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *