Džedajkon kao trening za pravi život – utisci sa druge Konvencije popularne kulture, fantastike i digitalnih tehnologija

U sam smiraj 2018. godine svetla strana je pokazala svoju moć i svi Džedaji mogli su da budu ponosni: druga po redu Konvencija popularne kulture, fantastike i digitalnih tehnologija – Džedajkon 2018 uspešno je održana u Nišu.
Brojni posetioci uživali su u dva dana višežanrovskog sadržaja: u radionicama kostima i maske, u panelima sa omljenim piscima i analitičarima popularne kulture, u inspirativnim govorima onih koji svoju priču nose dalje uprkos teškoćama, ali i u najnovijim dostignućima na polju gejminga.

Jedan od trendova koji smo započeli na ovogodišnjem Džedajkonu je veliki edukativni ciklus na temu digitalnog doba i unapređenja roditeljstva, a prvi događaj ciklusa bio je panel “Deca, roditelji i digitalna galaksija”. Majke džedajke okupile su se oko cilja da umanje jaz između roditelja i dece koji je poslednjih godina primetan posebno na polju digitalnih tehnologija. – poručuju iz Džedajskog pokreta

Po prvi put su ljubitelji gejming industrije uživali u najvećem LOL i PES turniru sa 42 prijavljena tima i pojedinca. Takođe posetioci su imali priliku da probaju najnoviju tehnologiju virtualne realnosti i oprobaju se u animacijama i “Beat Saber” VR igri.

Najveće “cosplay” takmičenje do sada okupilo je goste iz Srbije, ali i iz Hrvatske i Grčke. Sjajne kostime imao je i žiri, ali i takmičari. Prvo mesto na kraju je odneo Uroš Denčić, za kostim sjajne izrade i odlično “uživljavanje” u lik.

Dždajski govori su okupili sjajne ljude na jednom mestu koje vezuje zajenicki cilj a to je da ovo mesto u kome živimo učinimo boljim. Publika je imala priliku da čuje priče Uroša Petrovića, Jovana Milića, Gorana Mladenovića, Nevene Kragić i Jasmine Barać. Proglašeni su i Džedajski vitezovi koji su obeležili godinu za nama svojim odnosom prema sebi i doprinosu u poboljašnju naše zajednice. Uz istaknute pojedince, priznanje „Džedajski vitez“ je dobila i jedna inicijativa, ekipa „Odbranimo reke Stare planine“.

U emisiji „Coolminacija subotom“ gostovao nam je Miloš Antić, osnivač niškog Džedajskog pokreta, koji je i jedan od idejnih tvoraca Džedajkona. Ispričao nam je kako je protekao Džedajkon 2018, šta je novo doneo i u kom pravcu će se kretati aktivnosti Džedajskog pokreta u narednom periodu. Intervju možete čuti na sledećem linku:

A dobili smo i par fotografija sa Džedajkona 2018:

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *