Đule: Dolazimo da magnetišemo dobrom energijom

Foto: Aleksandar Stamenković

Foto: Aleksandar Stamenković

Prošlo je 15 godina od kad je grupa Van Gogh poslednji put samostalno nastupila u Banovini. Krajem leta prošle godine Niš su posetili u okviru festivala „Jelen za Niš“.

Članovi benda danas su u Studentskom kulturnom centru u Nišu, uz mnogo smeha i pozitivne energije, održali konferenciju čiji je povod turneja „Licem u lice“ i dva koncerta u okviru nje kojima će pokušati da nadoknade proteklu deceniju i po od poslednjeg nastupa u Banovini.

„Za dva koncerta smo se odlučili, ne zbog bahatosti, nije to ni prepotentnost, već pre svega naša želja da sa publikom podelimo dugačku set listu, jer bi potpuno neukusno bilo da sviramo samo 2 sata i 45 minuta, ili 3 sata, kao neke naše poštovane kolege. I nakon samo 2 sata se ne možete predati publici, treba malo više da se uspostavi emocija, da to ne bude čisto reprodukovanje,“ objasnio je Zvonimir Đukić Đule, vokal grupe Van Gogh.

Koncerti su zakazani za 26. i 27. septembar sa početkom u 21 sat u dvorištu Univerziteta i neće imati iste set liste već će se one razlikovati za 12 do 15 pesama.

„Iako su neki tražili da objavimo, liste pesama će ipak biti iznenađenje. Draž bi bila manja, ta lepota neizvesnosti bi bila umanjena i onda smo odustali od toga,“ rekao je Đule i dodao: „Ali nije iznenađenje to što je u manjim prostorima, poput Banovine, bliskost i razmena energije suština, zato dolazimo da magnetišemo dobrom energijom“.

Neki rok muzičari su i sami priznali kako slabo nalaze inspiraciju poslednjih godina, pa iako su poštovaoci i ljubitelji muzike Van Gogha na poslednji album „Neumeren u svemu“, koji promovišu na ovoj turneji, čekali 4 godine, članovi

Foto: Aleksandar Stamenković

Foto: Aleksandar Stamenković

benda nemaju problem sa inspiraciom.

„Svi mi na različite načine magnetišemo – ljubav, doživljaj, dodir emitujemo i doživljavamo na drugačiji način i u toj nekoj hemiji dodira se rađa inspiracija. Evo, koliko ljudi u ovoj prostoriji i svi oni to rade na neki drugi način, to je ono što mi osećamo. Dakle, nemamo neki recept niti ‘kinder-jaje’ iz koje ona iskače, već stvari koje su oko nas, a koje nas pokreću, zapišemo ili otpevamo na način na koji ih doživljavamo i tako ne posustajemo,“ bio je iscrpan Đule.

Godine 2007. grupa je osvojila regionalnu MTV nagradu u kategoriji Best Adriatic Act i to je bila, kako je Zvonimir rekao u jednom intervjuu, potvrda da je od početka sve imalo smisla, u odricanju i u davanju sebe muzici i publici. Ove godine drugi put za redom su nominovani za istu nagradu i za pobedu će se boriti sa još 4 benda iz regiona, a publika je ta koja će presuditi. Svakako da bi voleli da je dobiju, a ona bi im možda i više značila od prve.

„Bilo bi nam drago, naravno, i ona bi bila još jedan dokaz za uloženi trud, ali još više dokaz da nismo stali ni posustali, nismo se predali već smo vredno radili i, po mom mišljenju, napravili najbolji album do sada,“ bio je neskroman Đukić.

Nakon osvojene MTV nagrade, bend je 2009. godine drugi put napunio beogradsku Arenu, imajući u vidu da se bliži 30 godina od osnivanja benda (1986.), možda je bilo očekivano da će još jednom napraviti tako veliki koncert, međutim Đule nas je demantovao.

„Nemamo kome da se dokazujemo, nema više Arene. Taj prostor nas više ne inspiriše, sada imamo druge želje, druge aspiracije. Za 30. rođendan ćemo možda napraviti nešto manje, ići ćemo od gajbe do gajbe i svirati ljudima na uvce, ili neki manji otvoreni prostor, a možda bude i neki veliki otvoreni prostor. Videćemo. Nema potrebe da se vrćamo na staro.“

Foto: Aleksandar Stamenković

Foto: Aleksandar Stamenković

Veroljub Radojković, promoter koncerta, zamolio je publiku da bude tačna, na šta je Zvonimir kroz smeh odgovorio i poručio:

„U što ne volim ove pretnje! Kao ono ‘nemoj da kasniš na čas’… Nemojte da slušate ultimatume! Mi počinjemo na vreme, a vi dođite kad god želite, dobrodošli ste.“

Cene i prodajna mesta karata možete pogledati ovde.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *