Duh Japana u Nišu

Kihaćiro Nišura
Foto: Politika

Demonstraciju japanske veštine aranžiranja cveća (ikebana), umetnost lepog pisanja (kaligrafija) kao i prezentaciju japanske koto muzike (japanska karfa) Nišlije će moći da pogledaju u sredu 29. maja od 20 sati u koncertno – izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Knjaževačkoj ulici.

Demonstracije izvodi renomirani japanski majstor Kihaćiro Nišiura Nišiura je potomak Nišiura Enđija, osnivača Nišiura-jaki škole keramike, koja je tokom Meiđi perioda (1868-1912.)  zbog svoje izuzetne tehnike i umetničke angažovanosti  bila priznata kako u Japanu, tako i u inostranstvu.

Njegove  »Nišiura stil« ceremonije mirisa, demonstracije ikebane, kaligrafije, i drugih umetničkih formi, sa oduševljenjem su prihvaćene u Japanu i širom sveta. Kao zemlja sa jasnim prelazima godišnjih doba, Japan obiluje bogatom florom.

Svakako da nije dovoljno samo ubrati cvet sa polja. Suština ikebane je u umetničkom raspoređivanju cvetova, gde se koristeći živo cveće i druge materijale iz prirode, teži stvaranju kompozicije koja predstavlja tri elementa – nebo, zemlju i čoveka.

Kaligrafija je osnova orijentalne umetnosti, a ideogrami su jedan od najznačajnijih delova orijentalne kulture. Kako pišete i izražavate ideograme, samo po sebi predstavlja umetnost, dok japanska kaligrafija sa sobom nosi „nečujnu muziku“. Koto (japansku harfu) svira Jamase Maiko, poznata japanska umetnica.

Ulaz je slobodan.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *