Dogodilo se 26. januara

Izvor: Super radio

Izvor: Super radio

Potpisan Karlovački mir, pronađen najveći dijamant na svetu, rođeni glumci Pol Njumen i Žika Milenković, preživela stjuardesa Vesna Vulović, rođen Toše Proeski, pronađena najmanja planeta van sunčevog sistema.

1699. — Potpisan Karlovački mir, kojim je posle 16 godina okončan rat Turske i Svete alijanse. Sporazumom koji su u Sremskim Karlovcima s Turskom sklopile Austrija, Rusija, Poljska i Venecija Turci izgubili Ugarsku, Slavoniju, Liku i Baniju, zadržali Banat i deo Srema do Mitrovice. Venecija dobila srednju Dalmaciju, Boku kotorsku do Risna i Moreju.

1788. — Britanski brodovi s prvim naseljenicima iz Engleske, uključujući grupu robijaša, uplovili u zaliv Botani Bej, Sidnej, u Australiji, gde su osnovali koloniju.

1905. — Kod Pretorije u Južnoj Africi pronađen najveći dijamant na svetu, „Kalinan“. U sirovom stanju težio 622 grama i imao 3.106 karata.

1924. – Lenjingrad dobio to ime pet dana nakon smrti Lenjina, vođe sovjetskih boljševika.

1925. – Rođen je američki glumac i reditelj Pol Njumen. Umro je 26. septembra 2008.

1928. – Rođen pozorišni, filmski i televizijski glumac Živojin Žika Milenković u Nišu. Umro je 17. marta 2008.

1930. — Mahatma Gandi, lider pokreta za nezavisnost Indije, počeo marš kroz Indiju zbog poreza na so. „Marš soli“ trebalo da ohrabri Indijce da samostalno proizvode so kao simbol nezavisnosti.

1934. — Potpisan desetogodišnji nemačko-poljski pakt o nenapadanju, koji je Hitler prekršio napadom na Poljsku 1. septembra 1939.

1935. — Izašao prvi broj beogradskog nedeljnika „Nedeljne informativne novine“.

1942. — Prve trupe SAD u Drugom svetskom ratu stigle u Evropu, u Severnu Irsku, a u borbe na evropskom ratištu uključile se 1943. napadom na Italiju.

1947. — U avionskoj nesreći u Danskoj poginuo švedski prestolonaslednik Gustav Adolf. Bez oca ostalo petoro dece, među kojima sadašnji kralj Švedske Karl Gustav XVI.

1950. — Indija formalno proglašena republikom u okviru Britanskog komonvelta.

1963. – Rođen portugalski fudbalski trener Žoze Murinjo.

1972. — Iznad Čehoslovačke, posle eksplozije podmetnute bombe, pao avion JAT „DC-9“ na liniji Kopenhagen-Beograd. Poginulo 26 putnika i članova posade, preživela jedino stjuardesa Vesna Vulović.

1981. – Rođen makedonski pevač Toše Proeski. Kao Todor Proeski. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. u Hrvatskoj.

1990. – Umrla američka glumica Ava Gardner.

2000. — Haški tribunal doneo konačnu presudu bosanskom Srbinu Dušku Tadiću u postupku koji je trajao skoro četiri godine. Prvi čovek kom je suđeno za zločine počinjene tokom rata u Bosni, od 1992. do 1995, osuđen na 20 godina zatvora.

2004.. – Umro srpski glumac Mihajlo – Bata Paskaljević

2005. — Kondoliza Rajs postala prvi tamnoputi američki državni sekretar.

2006. – U Prištini sahranjen predsednik Kosova Ibrahim Rugova, a pronađena je i najmanja planeta, OGLE-2005-BLG-390Lb, slična Zemlji van Sunčevog sistema

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *