Dogodilo se 25. februara…

Na današnji dan ubijen je Stanoje Glavaš, umro je Josif Pančić, rođen je Džordž Harison, Muhamed Ali postao prvi put prvak sveta teške kategorije u boksu…

Izvor: Super radio

Izvor: Super radio

1570. — Papa Pije V ekskomunicirao je englesku kraljicu Elizabetu I zbog njene podrške protestantizmu i anglikanskoj crkvi.

1784. — Osnovana prva bolnica na Balkanu – danas kliničko-bolnički centar „Zemun“.

1815. — Po nalogu Sulejman paše, ubijen Stanoje Stamatović, poznat kao Stanoje Glavaš, srpski vojvoda iz Prvog srpskog ustanka, hajduk i borac protiv Turaka. Bio je predviđen za vođu Prvog srpskog ustanka (1804), ali je na njegov predlog izabran Karađorđe Petrović. Njegovo junaštvo opevano je u narodnim pesmama, a Đura Jakšić je o njemu napisao istoimenu dramu.

1873. — Rođen je Enriko Karuzo, italijanski operski pevač

1888. — Umro je Josif Pančić, srpski botaničar i prirodnjak (* 1814.)

1899. — Umro je Paul Julijus fon Rojter, osnivač britanske novinske agencije Rojters.

1943. — Rođen je Džordž Harison, britanski gitarista, tekstopisac, pevač i filmski producent († 2001).

1956. — Na završetku 20. kongresa Komunističke partije SSSR, Nikita Hruščov pročitao je tzv. Tajni referat, u kojem je izložio posledice Staljinove vladavine i kulta ličnosti.

1964. — Pobedom nad Soni Listonom u Majamiju, Kasijus Klej, od 1965. Muhamed Ali, postao je prvi put prvak sveta teške kategorije u boksu. Titulu je potom devet puta uzastopno uspešno odbranio, a oduzeta mu je 1967. sudskom presudom zbog odbijanja da bude mobilisan za rat u Vijetnamu.

1972. — Sovjetski vasionski brod „Luna 20“ vratio se na Zemlju sa uzorcima Mesečevog tla.

1974. — Proglašen zadnji Ustav Socijalističke Republike Srbije.

1983. — Umro je Tenesi Vilijams, američki pisac.

1993. — Kim Jong Sam je preuzeo dužnost predsednika Južne Koreje kao prvi civil na čelu te azijske države posle 32 godine.

2000. — Međunarodni crveni krst saopštio da je još uvek nepoznata sudbina oko 3.000 ljudi sa Kosova nestalih za vreme sukoba srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca 1998-99. i da među nestalim licima najviše ima kosovskih Albanaca.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *