Dodeljene nagrade najboljim glumcima 52. Filmskih susreta u Nišu

Pre nego li završim poslednji izveštaj i stavim akreditaciju sa ovih Fimskih u fioku dragih drangulija, htela bih da iznesem zapažanje o jednoj festivalskoj večeri pre zatvaranja.

U ponedeljak, kada su se davali Biser Bojane i Jesen samuraja, letnja pozornica bila je preplavljena. Većina onih koji su se kod mene interesovali za pojedinačne karte, pitala me je za to veče.

I nisu se razbežali posle prvog filma. Čekali smo da se reka ljudi slije niz kapiju, kada su se projekcije završile. Narod voli komediju. Kako odoleti prilici da ponedeljak završiš osmehom ?

Prva nagrada koja je dodeljena na svečanom zatvaranju je nagrada za najbolju komičnu ulogu, ove godine ustanovljena nezvanična nagrada „Milorad Mandić Manda“.

I dodeljena je Nikoli Koji. Ja mu čestitam. Ne samo na njegovoj glumi i prepoznatljivom humoru.

Pre svega, na humoru koji nije sam sebi svrha, humoru koji je poslužio da skrene pažnju na opšte stanje na ovim prostorima, po principu Oskara Vajlda „if you want to tell people the truth, make them laugh, otherwise they’ll kill you“.

Iz ovog filma i Marko Gvero nagrađen je za najbolju epozodnu mušku ulogu, dočaravši nam lik predsednika mesnog odbora.

Što se ostalih zvaničnih nagrada tiče, za epizodnu žensku ulogu pripala je Jovani Gavrilović, za film „Requiem za gospođu J.“, a najbolji debitant festivala je Vanja Nenadić, za film „Biser Bojane“.

Gorica Popović, pokupila je simpatije i žirija i publike za film „Kozje uši“. Osim što je ponela zvaničnu nagradu za izuzetnu žensku ulogu, pripala joj je nagrada i glumice festivala.

Ona je proglašena glumicom poslednje festivalske večeri i imala najveći broj glasova publike od svih glumaca večeri ovih susreta.

Vojin Ćetković i Tamara Aleksić, dobili su nagrade za najbolju mušku i najbolju žensku ulogu za film „Santa Maria della Salute“. U liku još jednog od značajnih srpskih pisaca, Petra Kočića našao se Igor Đorđević i za to poneo priznanje za izuzetnu mušku ulogu.

Pre tačno 10 godina dobio je Gran Pri „Naisa“ za film Klopka. Bili su to jedni od prvih susreta koje sam pratila i jedan od onih filmova, koje bih i sada preporučila da pogledaju oni koji nisu.

Kao što napisah pre dva izveštaja, Glogovac je i ove godine briljirao već prve festivalske večeri. Žiri je objašnjavao kako je svoj lik dočarao unutarnjim sredstvima, a on se zahvalio što čuvamo film i džez, jer njemu to mnogo znači – u tom je maniru dobio ove godine Gran Pri za „Ustav Republike Hrvatske“.​

Nakon zvaničnog zatvaranja, pogledali smo premijerno prvu epizodu serije „Senke Balkana“, na čijem je scenariju radio i naš Nišlija pisac Dejan Stoiljković. Zaintrigirali nas, pa se poklonili na sceni u tolikom broju da je jedna gospođa čak tri buketa uspela da skupi.

I za kraj kraja „Hippie dolina“. Moglo je to i kraće, i dinamičnije. A jedna naša sugrađanka, koja se pridružila drugarici i meni u taksijiu, kaže da je moglo i mnogo uverljivije. Živela žena u tom dobu, valjda zna bolje od mene.

Danas Grade odmori od festivala, pa od sutra spremi svoje parkove i dvorišta, jer kreće još jedan festival glumačkih ostvarenje, ovog puta pozorišnih.

Vidimo se na Urban festu!

 

 

 

 

 

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *