DNN osudilo napad na kamermana RTS-a

Izvor: Super radio

Izvor: Super radio

Društvo novinara Niša izdalo je saopštenje u kome se „izražava najdublji protest zbog grubog kršenja pravila službe od strane radnika pravosudne straže Višeg suda u Nišu“ a u vezi sa napadom na snimatelja RTS-a Dragana Živanovića.

Snimatelju je stražar zabranio da snima sudsku zgadu, a prema rečima predsednicom Upravnog odbora DNN-a ovo je „nedopustivo jer nijedan propis kojim se reguliše rad pravosuđa ne sadrži takvu zabranu“. Osim zabrane snimanja, kolegu Dragana Živanovića pokušali su i da legitimišu što je takođe protivzakonito jer pravo da zahtevaju pokazivanje lične isprave imaju samo pripadnici MUP-a kažu u društvu.

Radnik straže kako bi sprečio snimanje zgrade potegao je i nogu. Naime, na snimku je zabeleženo šutiranje stativa kamere, a ovaj „divljački i necivilizovan čin ljudi koji treba da štite dostojanstvo pravosudnih instuticija ne smeju sebi nikako da dozvole“ zaključuju u DNN-u.

Viši sud se još uvek nije oglasio povodom ovog slučaja, a u društvu smatraju da radnik straže treba da bude procesuiran zbog sprečavanja snimatelja u obavljanju novinarskog posla.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *