Dešavanja u Nišu za Noć muzeja

Noc muzeja tekstNiš je jedan od 76 gradova u Srbiji u kojima će se po jedanaesti put održati Noć muzeja. Nišlije očekuju mnogobrojne manifestacije i izložbe u biblioteci, muzeju, arhivu, kulturnom centru…

Narodna biblioteka ,,Stevan Sremac” organizuje izložbu pod nazivom ,,Fenoplov – vinil je opet u modi” od 18 do 2 sata posle ponoći gde će biti prikazan izbor iz zbirke fonodokumenata, a u centru pažnje biće ploče niških pevača i pop-rok sastava od šezdesetih do devedesetih godina prošlog veka. Narodna biblioteka pozvala je sve građane koji imaju gramofonske ploče niških autora, a ne znaju šta će s njima, da ih poklone bibioteci kako bi bila sačuvana za neke buduće generacije.

Osim ove, biblioteka organizuje još dve izložbe: ,,Biblioteke sveta” i ,,Obrnutookrenuti svet” – izložbu radova akademskog slikara i ilustratora Igora Krstića koji će crtati karikature posetilaca biblioteke u sklopu radionice ,,Nacrtaj me” od 20 do 23 sata.

Logor ,,12. februar”, osim stalne postavke od 18 do 2 sata, organizuje projekciju kratkog filma o logoru, čitanje radova i razne radionice uz pomoć volonterske sekcije gimnazije ,,Stevan Sremac” od 18:30 do 19:30. Nakon toga će se u projekcionoj sali održati rekonstrukcija suđenja Jovanu Čemerkiću od 20 do 21 sati, a zatim će biti prikazan dokumentarni film Marije Krstić ,,Kroz žice lager Niša” od 21 do 22 sata. Na kraju će biti prikazane dve projekcije igranog filma Miodraga Stamenkovića ,,Lager Niš” od 22 do 23.30 i od ponoći do 1.30.

U Arheološkoj sali će, osim stalne postavke u okviru koje će posetioci moći da vide arheološko blago Niša od neolita do srednjeg veka, prvi put biti izložena dva portreta kraljevskog para Aleksandra I Karađorđevića i Marije Karađorđević autora Rudolfa Valdeca.

U Ćele kuli će biti izložena stalna postavka.

U vitrinama Istorijskog arhiva naći će se 80 eksponata iz svih zemalja učesnica Prvog svetskog rata na temu ,,Niš – ratna prestonica 1914-1915”.

Srbiju predstavljaju vojničke medalje i odlikovanja, počev od medalje dobrom strelcu, medalje za hrabrost ,,Miloš Obilić” do spomenica ratova od 1912. do 1920. Postavku obogaćuju i medalje savezničkih zemalja – četiri francuske, rumunska, grčka i ruska, kao i odlikovanja Centralnih sila. Izloženo je i hladno oružje – sablja, bajoneti, rovovski noževi, zatim lično naoružanje vojnika, kao i prateća oprema – srpske čuturice za vodu, francuski oficirski dvogled, nemačka torbica za hleb, šlemovi francuske i engleske proizvodnje.

Više od 60 arhivskih dokumenata i fotografija posvedočiće o godinama kada je Niš bio ratna prestonica. Izložba prati hronologiju dogadjaja od teksta ultimatuma koji je Austrougarska uputila Srbiji, odgovora srpske Vlade, do telegrama o objavi rata koji je u Nišu uručen predsedniku Ministarskog saveta Nikoli Pašiću.

U Niškom kulturnom centru održaće se samostalna izložba slika Marije Aleksandrović uz muzički program sa početkom u 20 sati kada će nastupiti Kamerni hor. Posle hora, od 21 sat svira gitarista Vlada Crnomarković na stihove vladike Nikolaja Velimirovića, a zatim će od 22 do 23 sata nastupiti Kamerni kvartet.

U knjiari Niškog kulturnog centra, posetioci će moći da kupe knjige po sniženim cenama sa popustom od 40%. Takođe, u Noći muzeja otvoriće se i izložba knjiga dobitnika nagrade ,,Branko Miljković” Lidije Marinković. Ovom izložbom počeće manifestacija Dani Branka Miljkovića koja će trajati do kraja meseca, a otvoriće je Goran Stanković, dobitnik ove nagrade za 1999. godinu, dok će stihove Branka Miljkovića kazivati glumac Miloš Cvetković.

U multimedijalnom programu učestvovaće kvartet studenata Fakulteta umetnosti, svoje knjige će potpisivati Dejan Stojiljković, Miloš Petković i Srđan Stojiljković, a  filmski kritičari Srđan Savić i Dejan Dabić promovisaće filmsku literaturu NKC-a.
Na Letnjoj pozornici biće izloženi radovi dece od 5 do 12 godina nastalih u okviru radionice ,,Zdrava tvrđava” koja se ove godine održava pod nazivom ,,Plava planeta” i posvećen je insektima. Biće predstavljeni radovi koje su deca proizvela tokom prethodne godine u različitim tehnikama. Teme su raznolike – pejzaž, mrtva priroda, portret. a radovi predstavljaju  riznicu dečjih umetničkih radova nastalih  sa željom da slikom dočaraju svet oko sebe.

Na Fakultetu umetnosti održaće se muzički maraton od 20 sati do 1 posle ponoći, a na programu će biti dela klasične i umetničke muzike i multimedijalna izložba čiji je početak zakazan za 20 sati. Radove izlažu studenti Fakulteta umetnosti na Odseku za likovne i primenjene umetnosti.

Dragan Coha i Aleksandar Milanović imaće samostalne izložbe u Galeriji art55. Dragan Coha jedan je od najcenjenijih majstora grafike u Srbiji, dok je Aleksandar Milanović poznati niški slikar.

Društvo arhitekata Niša organizuje izložbu studentskih radova na predmetu Enterijeri na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu. Ova izložba traje bez prekida od 2000.  do danas.

U Paviljonu u Tvrđavi od 19 sati počinje muzičko-poetsko veče glumca Miodraga Mimija Pavlovića, sat vremena kasnije otvara se izložba ,,Pjer” karikaturiste Saše Dimitrijevića, a od 21 sat je nastup studenata i saradnika Fakulteta umetnosti.

Kad ste već u Tvrđavi, možete da svratite na izložbu Igora Stepančića ,,33 autoporteta” koju će  otvoriti sam umetnik performansom u 20 sati i 30 minuta u Salonu 77.

U Galeriji Srbija uz izložbu Laze Vozarevića od 18 sati upriličen je program za najmlađe sa dečjim horom Fabrike umetnika ,,Vilenjaci”, posle koga sledi nastup studenata i saradnika Fakulteta umetnosti i nastup Duvačkog tria od 22 sata.

Četrdeset dela  iz raznih perioda Stojana Đurića biće izloženo u Fram artu. Tema izložbe je ženski akt, a sve slike su urađene tehnikom kombinacije ulja i akrila na platnu i kartonu.

U Umetničkoj školi biće organizovana postavka učeničkih radova sva četiri odseka te škole od 21 sat, dok će Škola mode i lepote u svojim prostorijama predstaviti slike nastavnika i učenika nekad i sad, kao i izložbu radova učenika. Centralna aktivnost biće modna revija ispred škole i performans glumaca niškog pozorišta.

Posetioci Atelje galerije ,,Milica” moći će da vide slikanje ikona, ručno duborezanje, ispisivanje kaligrafije, kao i uživo oslikavanje murala na spoljašnjem zidu Galerije od 18 do 21 sat. Stvaranje umetničkih dela pratiće duhovna muzika.

U Millie Design Art Shop-u biće izloženi radovi niških umetnika i održaće se radionice starih zanata prilagođene modernim vremenima, kao što su pletenje, kukičanje, izrada korpi od pruća i dekupaž. Posetioci će moći interaktivno da učestvuju u stvaranju umetničkih dela.

U galeriji ,,Legat Branke Đorđević” biće prikazano sedamdesetak najboljih dela koja su nastala za živora ove umetnice.

Radovi sa temama Nova godina, džungla, podvodni svet, akvarijum, 8. mart i Uskrs biće izloženi u Galeriji Šukletović zajedno sa uskršnjim jajima, osmomartovskim čestitkama, igračkama i ukrasima od papira i kartona nastalim u radionici tokom 2014. godine.

Susret licem u lice sa dizajnerima Fashion corner-a i prezentacija dizajnerskih proizvoda biće organizovano u Fashion corner-u 018.

Sve galerije, muzeji, biblioteke, škole i drugi prostori biće otvoreni od 18 sati do 2 sata iza ponoći. Ulaz na sve događaje je besplatan.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *