Dejan Ilijic (EYOT) : Džez u Nišu ide u boljem smeru

Foto: Fejsbuk strana benda

Foto: Fejsbuk strana benda

Prvi put su zasvirali na Nišvilu 2009. godine, trenutak kada je ovaj džez festival dobio novi festivalski prostor – ovaj gde je i sada. Šta se od tada promenilo, koja je omiljena publika, ima li nade za džez u Nišu? Na ova pitanja daje nam odgovor pijanista sastava EYOT, Dejan Ilijić.

Trećeg festivalskog dana, u subotu 13. avgusta domaću podršku inostranim izvođačimna pružiće i dva niška sastava: Eyot i El Jazzyra.

Sastav za čiju muziku publika ali i kritičari kažu da predstavlja sveži zvuk koji spaja kulturu džeza, sofisticiranost „klasičnog“ klavira, psihodelične i ambijentalne muzike kao i reljefne elemente istočnoevropskog folklora prvi put je na Nišvil džez festivalu zasvirao 2009. godine.

Iste godine, sastav je bio i jedan od tri pobednika Umbria Jazz Balkanic Windows konkursa, a kako je bilo iz ugla izvođača nastupiti na Nišvilu i šta ovaj festival znači za muzičare?

O svom prvom putu na Nišvilu, ali i koncertima širom sveta, publici, kao i džez kulturi u gradu razgovarali smo sa pijanistom ovog sastava Dejanom Ilijićem.

Intervju priredila Petra Nešić.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *