Dan koji je doneo značajne ljude i nesrećne događaje

Bombed_building_on_ulica_knez_milosaDanašnji dan specifičan je po rođenju nekoliko značajnih istorijskih ličnosti, kao i nekoliko ratnih događaja na našim prostorima.

U toku NATO bombardovanja 1999. godine, na današnji dan, pogođena je zgrada Radio-televizije Srbije. U tom, u istoriji nezapamćenom činu napada na jednu medijsku kuću, samim tim i na slobodu govora i štampe, poginulo je šestnaest radnika RTS-a, a mnogi su povređeni. O tom događaju i onome što mu je prethodilo, Zoran Janić je 2006. godine objavio knjigu „Tišina u Aberdarevoj“.

Michael_Moore_66ème_Festival_de_Venise_(Mostra)_colorAmerički filmski reditelj Majkl Mur rođen je 1954. godine, na današnji dan. Poznat je po angažovanim dokumentarnim filmovima i televizijskim emisijama koje iritiraju režim i skreću pažnju na nevolje običnog čoveka.

Jedno od njegovih najpoznatijih ostvarenja je „Bowling for Columbine“ koji se bavi problemom kulture naoružanja običnih građana u Americi, a koje im je Ustavom zagarantovano.

Mur istražuje kako prisan odnos Amerikanaca i njihovog oružja utiče na decu i govori o incidentima gde su maloletnici upadali u škole sa vatrenim oružjem. Za film je dobio Zlatnu palmu u Kanu i Oskara 2003. godine.

Sledeći film, „Farenhajt 9/11“, terorističkom napadu na Svetski trgovinski centar, takođe je dobio brojne nagrade. Autor je i istraživačkog serijala „Surova istina“ koji se emitovao u više od 100 zemalja sveta. Kao veliki protivnik i kritičar američkog predsednika Džordža Buša imao je problema sa režimom, ali ga je zato publika još više poštovala.

uiljyam_shekspirJedna od najpoznatijih i najvažnijih ličnosti svetske književnosti, Vilijam Šekspir, rođen je na današnji dan 1564. godine. Započeo je kao glumac i suvlasnik pozorišta, ali je uskoro rešio da se posveti pisanju.

Hronologiju njegovih drama književni istoričari podelili su na: Doba učenja (1588-1594), Doba velikih komedija (1595-1600), Sumorni Hamletov period (1601-1604), Lirov period (1604-1608) i Romantični period (1609-1613).

U svojim dramama živote i postupke likova opisuje do najsitnijih detalja, nameće im životne situacije između sna i jave, prirodnog i neprirodnog, stvarnog i nestvarnog.

Njegova najvažnija literarna dela su: Romeo i Julija, Ukroćena goropad, Bogojavljenska noć, Otelo, Hamlet, Kralj Lir, San letnje noći, kao i istorijske drame: Ričard III, Henri VIII, Henri VI, Kralj Džon, Henri V i Ričard II. Oko 1610. godine povukao se na imanje u rodnom Stafordu gde je umro na svoj rođendan 1616. godine.

Na ovaj dan, takođe je počeo Drugi srpski ustanak 1815. pod vođstvom Miloša Obrenovića. Osim toga, na današnji dan rođen je i Ivo Lola Ribar, jugoslovneski političar i narodni heroj, kao i Roj Orbison, pop i rok pevač, i Marks Plank, nemački fizičar.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *