Da li ste i vi „idiot“ u pozorištu?

Foto: Super radio

Foto: Super radio

Ne, ne govorim u ovom tekstu o komadu „Ko je ovde idiot?“  ruske spisateljice Muze Pavlove iz 1903. godine. Govorim o pravim, jedinstvenim idiotima koji posećuju pozorišne predstave.

Obožavam da gledam predstave u Narodnom pozorištu, Pozorištu lutaka, Akademskom pozorištu Studentskog kulturnog centra i zaista me nerviraju svakojaki idioti koji posećuju ove ustanove i ne znam zašto su kupili karte. Pomislio bi čovek (da kada je reč o Narodnom pozorištu) kupe kartu na sniženju na ulici za 100 dinara, pa ajd da posete i vide kakva je to institucija. Ali ne, idiota ima i na drugim pozorišnim događajima (za koje je potrebno izdvojiti više od „simboličnih“ 100 dinara).

Nekoliko, skoro uzastopnih, dana sam posećivao pozorište, kako bih primetio kako publika reaguje na razne tipove predstava u niškom Narodnom pozorištu. Tako sam u subotu odgledao predstavu „Made in Niš“ u nedelju takozvanu muzičko – scensku fresku „Amanet“, a u utorak predstavu „Muškarčine“  i došao do svoje definicije idiota u pozorištu.

Iako je početak predstave zakazan za 20 sati, gospodin i gospođa idioti svoje prve korake u sali teatra imaju u 20:10, pokušavaju nekako da se „ubede“ sa razvodnicima koji ih na kraju puste da pogledaju predstavu. Međutim, tu nastaje problem! Pobogu kako gospodin idiot, alfa mužjak, koji je „pošteno platio svoje mesto“ da sedi na mesto „koje nije njegovo“. Pokušavaju nekako zaposleni da idiotu stave do znanja da je predstava počela, i da se zauzima prvo slobodno mesto.

E, sada kada je gospodin idiot očarao svojim sposobnostima tihog urlikanja gospođu idiotkinju, udvaranje može da se nastavi. Gde ćeš lepšu atmosferu: prigušena svetla, tišina, udobna sedišta, kokice, čips, gazirani sok i jedna pomorandža (pošto je gospođi toliko dozvoljeno po najnovijoj dijeti). Počinju razgovori o detinjstvu, o asocijacijama na scene iz predstave ali i o tome gde je kupljena garderoba koju su obukli za pozorište. Gospodin se pohvalio svojim  pocepanim farmerkama, i novim patikama modela XDL6579; dok je idiotkinja govorila o akcijama u tržnom centru, gde je baš danas, kupila mini suknju i nove cipele sa „petnaesticom“ i to namenski za ovu predstavu. Pa da, idioti!

„Jao kakva divna scena“ pa ovo mora da se slika, prozbori malo tiše idiotkinja i „opali“ blic, pa još jedan i još jedan…sve dok slika nije dovoljno dobro ispala za Instagram i haštag #100happydays. Kod nje sledi objavljivanje slika, a kod gospodina klopa i to tik pošto su glumci dobili prvi aplauz (ovo mu dođe kao: „mi još nismo krenuli, a ti već ždereš“- domaći film „Tito i ja“). Dobro pa su čips i ostale grickalice otvorene dok je trajao aplauz te se nije čulo šuškanje, ali se sada i oseća očaravajući miris. Mirisna nota napravljena od najfinijeg ukusa pice i sira pomešana sa dva fensi parfema kao stvorena je za idiote u pozorištu.

Ukoliko ste mislili da je ovo sve što gospoda i gospođe idioti rade u pozorištu, prevarili ste se. Ali, kako pravila pisanja na interenetu kazuju da „predugačak tekst smori ljude“ evo da skratim. Ono što vam sada predlažem, jeste da odgovorite na test pitanja koja ću vam postaviti u nastavku teksta, i ukoliko imate makar i jedan odgovor sa „da“ mogu vam reći da ste ponosni vlasnik titule „idiot u pozorištu“. I naravno odmah nakon toga rezultat objavite sa ponosom ističući da ste pozorišni idiot i to na vašem profilu sa haštagom #100happydays.

Test: Da li ste pozorišni idiot?

– Da li vaš stajling za pozorište obuhvata trenerke, mini suknje, šorceve, iscepane farmerke, papuče?

– Da li koristite prejake parfeme kako bi i oni u poslednjem redu osetili vašu novu parfemsku vodu?

– Da li je vaš životni moto: „Mene svi čekaju“ te i zbog toga kasnite u pozorištu?

– Ukoliko se vaše sedište nalazi u sredini reda, i morate podići druge posetioce kako biste prošli, da li im okrećete „vašu utegnutu zadnjicu“?

– Da li volite da bolesni, sa kijavicom, kašljem, temperaturom dolazite na predstave?

– Da li volite „kikiriki, semenke, zanimacijeeeeeeeeeeeee“ da konzumirate u pozorištu? A sve to da proterate kojim sokom?

– Da li volite da se dopisujete, šaljete mejlove, slikate i uopšteno isprobavate sve mogućnosti vašeg novog pametnog telefona, i sve to, naravno, u pozorištu dok traje predstava?

– Da li volite da fotografišete ili snimate scene iz predstave?

– Da li volite da „dižete“ noge na sedište ispred vašeg?

Za kraj bih samo pojasnio reč idiot i idiotkinja za sve one koji su se pronašli, pardon, za sve one koji su čitali do samog kraja kako bi pronašli elemente za tužbu. Dakle pojašnjenje za vas glasi: Dragi moji, ovde sam reč „idiot“ upotrebio u njenom izvornom starogrčkom značenju. Dakle, ja za vas tvrdim da ste vi zapravo „ljudi neupućeni u javne poslove, neznalice“ (pogledajte definiciju reči „idiot“ u enciklopediji „Vikipedija“), a pošto ste neznalice i to pre svega pozorišnog bontona, predlažem vam da pitate Google ili još bolje pratite stranicu „Ambasadori kulture“ koji imaju korisne savete za vas. Mi smo sa vama podelili savete kako da se ponašate na konvertu klasične muzike.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

5 komentara na “Da li ste i vi „idiot“ u pozorištu?

 1. Bravo za tekst! Jezim se od idiota u pozoristu i bioskopu koji nikako ne umeju da se ponasaju, pa mi nekad dodje da ih isamaram. Zabraniti ulazak za idiote!
  0
 2. Odlican i poucan tekst, mogao bi da posluzi svim domacim medijima, da bar imaju neku pametnu temu za pisanje osim svih gluposti koje narod „guta“ u nedostaku kulute i bontona! Bravo!
  0
 3. Za bezbednost posetilaca i odrzavanje kucnog (mobilni,aparati,grickalice,i ostale zanimaaaacije….)reda u bioskopima i pozoristima treba da postoje lica placena za to….takodje za uredno placenu ulaznicu i numerisana mesta nema opravdanja za nedoatatak istih…ovakvi tekstovi su u najmanju ruku bezobrazni i vise govore o autoru i lajkerima nego o akterima price….svakako da postoje „idioti“ i „idiotkinje“ i definicija koju je autor.potrazio na googlu verovatno pokusavajuci da u naletu inspiracije ovim tekstom opise svoje stanje duha i tela najblize oslikava stanje u danasnjoj Srbiji…..
  0
 4. Da ,sjajan članak. To nije samo u Nišu,Beogradu,Prijepolju to se dešava u čitavoj zemlji ,bolje reći na ovim našim prostorima bivše nam Juge. „IDIOTI“ kasne , ulaze bučno, jedu, mobilni uključeni, telefoniraju ,pale jaka svetla na istim telefonima,diskutuju ,ače se i šta već još ne. U dvoranama gde se izvode predstave skoro da nema dežurnih,portira ,redara to kao da njih i ne interesuje. I tako u nedogled , a vreme nikoga ne menja ,socijalizacija stala i ne pomera se ,ali važno je da komšija ,kolega ili već ko sazna da je dotični „idiot“ bio u pozorištu ,izložbi,koncertu…..i evo njegovog samozadovoljavanja, ,ega koga je još više “ usavršio“. Avaj !!!
  0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *