Da li se sećate svog prvog poslovnog prostora?

Sa jučerašnje proslave Foto: Centar za devojke

Juče je bilo ovako
Foto: Centar za devojke

Često umemo da kažemo „ma ne sećam se šta sam juče jeo, a kamo li šta mi se desilo pre nekoliko godina“, ali kada je reč o radnom mestu ili poslovnom prostoru obično, i odlično, se sećamo svojih početaka.

Baš to su juče radile aktivistkinje Centra za devojke na svoj 17. rođendan – kroz druženje sa prijateljima i saradnicima prisećale su se svojih početaka i kako se nepune dve decenije sve odvijalo.

„Radila sam na SOS telefonu za žene i decu žrtve nasilja i slušala sam raznorazne priče šta sve žene trpe, bilo je jezivo. U želji da budemo u kontaktu sa njima i da pomognemo u vidu sprečavanja nasilja, moja tadašnja koleginica i ja osnovale smo Udruženje Građanki Centar za devojke“, objasnila je Tatjana Nikolić, izvršna koordinatorka Udruženja.

U početku su držale radinice sa ciljem da edukuju i emancipuju devojke i mlade žene od 15 do 40 godina. Ciljna grupa im je i dalje ista, ali od 2002. veći deo svog vremena usmeravaju na na edukaciju devojaka srednjoškolskog uzrasta. Za 13 godina uradile su 1508 radionica sa 21138 učesnica.

Za dugih 17 godina aktivistkinje su organizovale brojne festivale, radionice i edukacije otvorenog tipa, ulične akcije, otvorile SOS telefon i pridružile se brojnim mrežama protiv nasilja nad ženama i protiv trgovine ženama.
Poslovne prostorije su menjale 5 puta, a Tatjana je sa ponosom i osmehom pričala o svom prvom poslovnom prostoru.

„Naše pve prostorije bile su u Dušanovom bazaru i bile su jako male. Sećam se kad nam je na jednoj radionici došla prva predavačica pomislila je da je to neki hodnik i produžila ka jedinim vratima u prostoriji, očekujući da se iza njih krije prostrana učionica, međutim to su bila vrata od toaleta. Ta mala prostorija sa zbijenim stolicama bila je sve što smo imale“, ispričala je Nikolićeva.

Mnogo puta su se obraćale Gradu u nadi da će im dati besplatne prostorije na korišćenje, ali oni nisu imali sluha

Sa prošlogodišnjeg rođendana Foto: Centar za devojke

Sa prošlogodišnjeg rođendana
Foto: Centar za devojke

i, kako tvrde aktivistkinje, očigledno njihov rad ne vide kao nešto korisno. Bez obzira na to, same se snalaze i njihove prostorije danas su mnogo veće i otvorene za sve one koje žele da se informišu, da učestvuju u adionicama, obave individualne razgovore ili čitaju neki od 480 naslova iz njihove biblioteke.

SOS telefon radi od 16 do 20 sati na broju 018/203-033, od 10 do 16 sati i od 20 do 22 sata na broju 065/47-32-269 i služi da informiše devojke i žene o njihovim pravima, a iz Centra za devojke kažu da oni žele da ih osnaže, i pre svega nformišu o nasilju i trgovini nad ženama i devojkama.

Još jedan od načina komunikacije sa ovim Udruženjem je i Fejsbuk stranica koja je Silviji Mihajlović bila „mamac“ da se 2012. godine aktivira u Centru i do danas ostane tu.

„Sasvim slučajno sam našla stranicu Centra za devojke na Fejsbuku i dopalčo mi se ono što sam videla i pročitala na njoj. Međutim, trebalo mi je 3 meseca da skupim hrabrost i pozovem. Kada sam konačno pozvala Tatjani sam rekla: ‘Hoću da dođem, ali me je sramora’“, kroz smeh priča Mihajlovićeva i dodaje da od kad je došla nikad nije poželela da ode iz Centra i propustila je svega 2-3 radionice.

Kroz svaku radionicu i predavanje aktivistkinje, pe svega, osnažuju devojke i žene.

„Nije dovoljno da one samo budu infomisane. Ukoliko nemaju samopoštovanje i samopuzdanje da spreče nasilje koje su do tada trpele in formisanost im ništa ne momaže“, zaključila je Tatjana Nikolić.

Naredna akcija koju organizuje Centar za devojke je Nedelja ženskog zdravlja koja će po drugi put biti organizovana i to krajem maja meseca.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *