Da li kultura može ujediniti ljude u Evropi?

Evropski vodic tekst„Evropske prestonice kulture su vodeća kulturna inicijativa u Evropske unije, verovatno najpoznatiji i najcenjeniji od strane evropskih građana. Oni su jasna ilustracija posvećenosti EU prema kulturnoj raznolikosti, ali i kako toga, kako kultura može ujediniti ljude u Evropi.“ ističe se u tekstu Žoze Manuela Baosa, nekadašnjeg predsednika Evropske komisije povodom 25 godina ove kulturne inicijative.

Smatrajući kulturu jako važnim elementom razvoja društva, u današnjem Evropskom VOdiču govorimo o evropskim prestonicama kulture – češkom gradu Plzenj i belgijskom Mons, a potom završavamo serijal prve šestorke – serijal država osnivača Evropske unije, pričom o državi koja je i danas među najviše proevropski nastrojeni državama članicama Unije i može se smatrati pionirom evropskih integracijama. To je država u kojoj i poštanske markice imaju ukus i miris čokolade.

Program završavamo najavom informativne sesije i treninga za pisanje projekata u okviru programa “Evropa za građane i građanke” 2014-2020 namenjenih predstavnicima organizacija civilnog društva i lokalnih samouprava.

Slušamo se na Super radiju od 14.00 do 15.00 sati.

Autor emisije: Aleksandar Stamenković

Voditelj emisije: Boban Kocev

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *