Da li je memorandum SANU uticao na raspad Jugoslavije?

Korice Dikic tekstOsamdesete godine 20. veka donose kulminaciju ekonomske, socijalne i poltiičke kriye jugoslovenskog društva. Sve ideološke rezerve bile su iscrpljene, a svi oprobani mehanizmi pokazali su se nauspešnim u sudaru sa problemima koji su potresali Jugoslaviju. Na ove činjenice podseća nas beogradska „Prosveta“ koja je izdavač knjige „Nastanak i nestanak jedne države (Pravda za Memorandum)“ Aleksandra Dikića.

Kako kažu u Niškom kulturnom centru, tema ove knjige je retrospektiva analiza odnosa jugoslovenskih naroda, kao i memorandum SANU i njegov uticaj na raspad Jugoslavije; a iz ove institucije stiže i poziv za promociju knjige Aleksandra Dikića u ponedeljak, 20. aprila u Maloj sali od 19 sati.
Auto knjige nas u uzbudljivom, odmerenom i znalački napisanom tekstu prati kroz process stvaranje prve i druge Jugoslavije i njihov konačni kraj dodaju u NKC-u.

Na promociji, zakazanoj za ponedeljak, osim autora će govoriti i docent na Pravnom fakultetu Slaviša Kovačević čija je uža naučna tematska oblast novija politička tradicija Srbije; al ii novinar, reporter i producent Skaj televizije i RTV Vojvodine Jakša Šćekič.

Autor knjige, Aleksandar Dikić, rožen je 1978. u Nišu, a od 2014. godine je doktorant medicinskih nauka Univerziteta u Beogradu. Svoje dosadašnje tekstove objavljivao je na internet portalima i u štampanim izdanjima “Nove Srpske političke misli”, “Srpskog kulturnog kluba” i “Vidovdana”.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *