Da li je abortus opravdan?

Prolaznici su i "savetovali" aktivistkinje koje transparente da uklone.

Prolaznici su i „savetovali“ aktivistkinje koje transparente da uklone.

“Žene nisu statistički podaci”, “Jednak tretman za sve žene”, “Tražimo besplatan epidural” samo su neki od zahteva koji su aktivistkinje Centra za devojke iskazale transparentima. Međutim, za neke parole prolaznici u glavnoj pešačkoj zoni, su imali i “savete” da se uklone.

Transparenti u glavnoj pešačkoj zoni ispred TPC “Kalča” koji su hrabro i ponosno držale aktivistkinje bili su u vezi sa ženskim zdravljem. Ali kako reaguje jedan prosečan građanin i građanka Niša kada vide natpis: “Zahtevamo besplatan abortus” ili “Abortus mora da bude izbor žene”?

Prva reakcija je “savet” da se parola skloni jer aktivistkinje na taj način, u svakom slučaju, podržavaju ovakav prekid trudnoće. Međutim, da li je opravdano da ukoliko dođe do neželjene trudnoće žena sama odluči o prekidu?

Zamislite i vi (dok čitate ovaj tekst) situaciju koju su, kao primer, navodile aktivistkinje  prolaznicima u gradu:

Beba je začeta, a buduća porodica je u veoma lošem materijalnom stanju. Rađanje deteta bi samo pogoršalo stanje u porodici, a samim tim ono ne bi imalo potrebne uslove za odrastanje.

Ili druga situacija:

Devojka bude silovana i ostane u drugom stanju. Da li joj neko može i treba braniti abortus?

Aktivistkinje Centra su naglasile da ni u kom slučaju abortus ne podržavaju kao kontraceptivno sredstvo.

Pažnja je transparentima skrenuta i na stanje u porodilištima, pa su tako mogli da se vide natpisi: „Hoćemo nove dušeke, nove spavaćice i ljubaznije osoblje u porodilištima“ i „Ko sve radi u porodilištima?“. O ovoj temi biće mnogo više reči i u predstavi “Čekaonica” čija je premijera zakazana za nedelju, 1. jun, od 20 sati u sali Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra.

Držanje transparenata u ulici Pobede deo je manifestacije “Nedelja ženskog zdravlja” koja je u Nišu počela u ponedeljka 26.maja i trajaće do nedelje 1. juna.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *