Čovek planira, Marfi mu se smeje – Dan ljubavi prema kulturi

jagoda na vrhu torteStvarno sam se obradovala kad sam videla da se u Narodnoj biblioteci održava veče posvećeno epskoj fantastici. Čitav dan sam posvetila kulturnim događajima i očekivala puno. Marfi me je čuo i nasmejao mi se u lice! Nakon nekih drugih razočaravajućih momenata, jagoda na šlagu na trećem spratu torte jučerašnjeg dana bilo je veče. Književno veče.
Prostor posvećen književnoj večeri pod naslovom „Epska fantastika u savremenoj književnosti“ nije još bio popunjen kad sam stigla, što me nije iznenadilo. Većina prisutnih bila je mlađa, što me takođe nije iznenadilo. Došla sam malo pre početka (18 sati). Posetioci su dolazili do 18:15 sati, ometajući govornike i slušaoce. Ni to me nije iznenadilo. Evo kako se sve odvijalo.
Govorili su: jedna profesorka književnosti sa Filozofskog fakulteta, jedna književna kritičarka i  pisci Nikola Jovanović i Miloš Petković.
Volim epsku fantastiku, može se reći da mi je to omiljeni književni žanr. Iz tog razloga, znam ponešto o njemu, poznajem pisce i opuse, najpoznatije citate i teorije koje su opšta mesta.
Ne znam šta sam tačno očekivala od književne večeri posvećene temi o kojoj znam dosta, valjda kuriozitete, ili istorijat ili neke dublje analize. Shvatili ste iz uvoda – nisam ih dobila!
Petkoviću, koji je jedini znao o čemu je reč, više bi se isplatilo da osnuje klub ljubitelja žanra.
Vremenom, učlanili bi se i književni teoretičari i kritičari koji vole i poznaju epsku fantastiku, pa bi sa njima zajedno i mogao ovako nešto da iznese na normalan način.
Ovako, samo su obrnuli zetu (tezu) koju je profesorka književnosti iznela na početku – epska fantastika je nedovoljno zastupljen žanr, donekle smatran drugorazrednim. Mislim, kod nas je očito tako, uprkos nekolici upravo niških autora, koji pišu baš epsko-fantastične romane.
Rekla je ona, da bi trebalo napraviti razliku između mita i fantastike, da mit ima religioznu crtu, a da se i fantastika pojavljuje u najranijim delima, na primer u Epu o Gilgamešu.
U kasnijem razgovoru, ispostavilo se da je to jedini primer iz lektire. Jer ne, „Hazarski rečnik“ nije epska fantastika, kako mi je učtivo objasnila kad sam ga pomenula. Fantastika da, ali ne epska. Zašto nije? Zato što… Teško je jako napraviti i postaviti sve te granice, treba nam novo književno veče samo za to!
I to je vrlo diplomatski i dostajanstven odgovor, u smislu „Ja zapravo znam o čemu pričam, zapravo mogu satima da pričam o tome, ali (ljubazan osmeh) mislim da nikom to nije u interesu večeras“.
A ovamo najpoznatijim književnim serijalom poslednjih godina naziva „Pesmom leda i strave“ (!!!!!).
Književna kritičarka je govorila nešto o kultu epskog junaka, mešajući tu sve i svašta, a najbolji deo je bio kad je spomenula crno-beli odnos dobra i zla i junake koji su savršeno dobri i uopšte savršeni i imaju usamljeničku crtu u stilu „Niko im ne pomaže u njihovim potragama, jer ne bi ni bili junaci kad ne bi mogli sami“.
Kad se nisam lupila po čelu na tu tvrdnju.
Petković se prenuo iz pažljivog slušanja i gledanja u tačku da bi joj uputio začuđen pogled.
Ali valjda je to izvukla iz ideje da je Kraljević Marko junak epske fantastike. Što je takođe neka od njih rekla. A da li je zaista? Otkud ja da znam, to drugo književno veče sa određivanjem granica još nije održano.
Nikola Jovanović možda je i imao dobru ideju, trebalo je da priča o mitologiji i istoriji u epskoj fantastici, ali je hteo da se nadoveže na neke prethodne priče, izgubio je svoju nit, a onda ga je još pomerio i lik iz publike koji ga je pitao o njegovoj knjizi i zašto da je kupi. Nije uspeo da povrati svoju nit, pa je nastavio Miloš Petković.
Milos PetkovicNjegovo izlaganje je jedino bilo očigledno potkovano, videlo se da je pročitao svaku knjigu koju je spomenuo, da zna opus svakog pisca kog je citirao i da redovno prati dešavanja i vesti iz sveta fantastike.
Šta više, na vrlo trezven način je smestio srpsku epsku fantastiku, zajedno sa svojim delima, u skromne početke.
Rekao je da mu smeta kada ga porede sa Tolkinom, jer je Tolkin jedan i jedini, 40 godina pisao jednu knjigu, ogroman trud uložio pre svega u istraživanje… Uopšte o svom delu govorio je bez hvalisanja (iako je sa 30 godina imao iza sebe dve trilogije) i kao o procesu u kom i sam isprobava neke stvari, vraćajući se opet i stalno epskoj fantastici.
Rekao je da epsku fantastiku kao žanr, u svetu, a i kod nas, tek očekuje zenit u kom će zablistati, da je još u razvoju.
Ne znam šta je tačno bila poenta ove književne večeri.
Mislim da bi možda bila uspešnija da je naslov bio „Epska fantastika – šta je to?“. Tako mi koji volimo žanr ne bismo ni došli, a gospođe bi mogle da se raspričaju i povezuju babe i žabe do mile volje – ljudi koji ne znaju o čemu se radi ne bi ni zamerili.
A Petković bi mogao zaista da osnuje taj klub ljubitelja, pa da sa drugim ljubiteljima, myself included, razglaba dublje o različitim aspektima.
Bolje i da nemaš na predavanju profesorku i kritičarku, nego da imaš dve koje ne znaju o čemu pričaju!
Nisam saznala ništa što već nisam znala (osim par imena domaće književnosti na koje bi trebalo obratiti pažnju), ali sam imala tu čast da pored mene sedne novi predsednik Udruženja književnika i književnih prevodilaca Niša, moj bivši profesor psihologije, Velibor Petković i podeli sa mnom svoja zapažanja.
Čak je, prilikom jednog dela predavanja koje se bavilo implementiranjem balkanske mitologije u zapadnu književnost, imao i istu asocijaciju na knjigu „Izmišljanje Ruritanije“ Vesne Goldsvorti koja je i meni pala na pamet.
Samo je on mnogo bolje to objasnio celom skupu.
Eto, to je bio završetak mog dana ljubavi prema kulturi. A trebalo bi sad to artikulisati u pohvalne tekstove, da ljudima koji trube po internetu da žele kulturne događaje i da ih nema dovoljno, ne ogadim ovo malo postojećih!
Ili ipak ne?
Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *