Čaj od koprive za bolje zdravlje

Biljka koja nas često ožeže, kopriva, pripada rodu Urtica i isprva je pronađena u hladnijim delovima Azije i Evrope, ali danas raste širom sveta i može se naći gotovo svuda. Čaj od koprive je veoma popularan jer sadrži mnogo hlorofila, koji se nalazi u svakoj biljci, kao i gotovo sve vitamine i minerale potrebne ljudskom telu. Ipak, ljudi koji boluju od određenih bolesti bi trebalo da piju manje količine ovog čaja.

Činjenice o kopirivi

Već nekoliko vekova travari koriste koprivu u razne svrhe, za lečenje problema sa urinarnim traktom, alergije, anemije, gihta i artritisa, kao i za bolove u mišićima, ujede insekata i ekcem. I koren i lišće ove biljke imaju više biološki aktivnih komponenti poput kvercetina i drugih flavonoida sa antioksidantnim svojstvima.

Antioksidansi su glavni „lek“ protiv slobonih radikala koji mogu uništiti DNK i ćelijske membrane. Sem što je bogata antioksidansima, kopriva je takođe odličan izvor betasitosterola, koji je po strukturi sličan holesterolu i smanjuje apsorpciju masnoća u krvi i tako pomaže zdravlju srca.

Dobrobiti čaja od koprive

Preparate od koprive možete naći u svim prodavnicama zdrave hrane, u vidu tinktura, čaja od osušenog lišća ili ekstrata od lišća ili korena. Možete napraviti čaj od koprive tako što ćete sipati jednu do dve kafene kašičice čaja u vrelu vodu i ostaviti 5-10 minuta pre nego što procedite čaj. Ako želite jači efekat, ne samo od lišća već i od korena, dodajte u čaj nekoliko kapi ekstrata ili tinkture korena. Ovaj čaj ima nekoliko lekovitih svojstava.

Pomaže kod alergija

Neka istraživanja su pokazala da ovaj čaj ublažava simptome povezane sa alergijama koje se javljaju u određenim godišnjim dobima i kod alergijskog rinitisa. Jedno istraživanje je pokazalo da su oboleli od alergijskog rinitisa koji su nedelju dana pili čaj od koprive imali znatno lakše simptome u poređenju sa grupom kojoj je davan drugi čaj. Još uvek je potrebno više obimnijih istraživanja kako bi se ovi rezultati potvrdili.

Štiti prostatu

Kopriva je poznat narodni lek za različite infekcije i poremećaje urinarnog trakta, uključujući i benignu hipertrofiju prostate (BPH). Ovo je nekancerogena bolest, kada se prostata uvećava i otežava uriniranje. Kopriva se koristi kao lek za ovaj problem u Evropi. Jedno kliničko istraživanje je potvrdilo da je 81% ispitanika koji su uzimali preparate od koprive osetilo znatno olakšanje u poređenju sa kontrolnom grupom. Sprovedena su i neka istraživanja na životinjama koja su pokazala da kopriva usporava rast kancerogenih ćelija na prostati, ali istraživanje još uvek nije sprovedeno na ljudima.

Pomaže kod osteoartritisa

Konzumacija ekstrakta lišća koprive (pijenjem ili nanošenjem na kožu) takođe pomaže i u ublažavanju bolova izazvanih artritisom. U nekim slučajevima se koristi zajedno sa standardnim lekovima protiv bolova. Neki stručnjaci smatraju da korišćenje koprive zajedno sa lekovima protiv bolova daje iste rezultate, odnosno da korišćenjem ekstrata koprive može da se smanji doza lekova protiv bolova.

Druge dobrobiti za zdravlje

Kopriva podmlađuje organzam i može se koristiti kao tonik za osvežavanje. Dodatno, pomaže u poboljšavanju stanja različitih organa, uključujući čitav endokrini sistem, probavni trakt, respiratorni sistem, urinarni trakt, nervni sistem, podiže imunitet i poboljšava cirkulaciju. Čaj od koprive je dobar za dijabetičare, jer pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi i tako smanjuje nivo glukoze. Takođe, čaj od koprive je prirodni diuretik, što pomaže u smanjivanju krvnog pritiska.

Mere opreza

Istraživanja se još uvek sprovode, ali izgleda da kopriva ima malo neželjenih dejstava ako se koristi umereno. To znači da se ne uzimaju prevelike doze i da se ne koristi duže od šest meseci. Ako pokušate da uberete ovu biljku, sigurno ćete se opeći, i ova biljka ponekad izaziva znojenje i probleme sa stomakom. Još uvek nije sprovedeno istraživanje koje bi pokazalo kako ovaj čaj deluje kada se pije duže vreme.

  • Trudnoća i dojenje – stručnjaci smatraju da kopriva nije zdrava za konzumaciju tokom trudnoće. Može izazvati kontrakcije materice, što dalje može dovesti do sponatnog pobačaja. Takođe je preporučljivo da je ne uzimate tokom dojenja.
  • Dijabetes – neka istraživanja su pokazala da stabljika i lišće koprive smanjuju nivo šećera u krvi. Ako ste dijabetičar, ovo znači da će vam nivo šećera u krvi znatno opasti. Zato, ako koristite koprivu, pažljivo pratite promene nivoa šećera u krvi.
  • Visok krvni pritisak – izgleda da neki delovi biljke (stabljika i lišće) smanjuju krvni pritisak. Samim tim, moguće je da vam pritisak previše padne ako istovremeno uzimate preparate od koprive i pijete lekove za snižavanje pritiska. Ako pijete lekove protiv visokog krvnog pritiska, pre nego što rešite da se „prebacite“ na prirodne preparate od koprive, konsultujte se sa svojim lekarom.
  • Problemi sa bubrezima – nadzemni delovi biljke takođe povećavaju izbacivanje urina, odnosno deluju kao diuretik. Zato je važno da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što počnete da uzimate preparate od koprive ako imate bilo kakvih problema sa bubrezima.
Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *