Bulić: „Za novinarstvo dolazi bolje vreme“

Vanja Bulić Foto: Super radio

Vanja Bulić
Foto: Super radio

Poznati srpski novinar, televizijsko lice, autor desetine knjiga i scenarija za dva filma i tri serije Vanja Bulić, juče je gostovao na Filozofskom fakultetu. U okviru tribine koju je održao pod nazivom „Korak iz žurnalizma u književnost“ prisutnima, među kojima je najviše bilo studenata novinarstva, pričao je o svojim iskustvima iz bogate novinarske  karijere,  upozoravao na stvari koje mogu doživeti baveći se ovom profesijom, dao mnoge korisne savete kao neki drag prijatelj, ali i ohrabrio buduće kolege rekavši da je novinarstvo časna profesija.

Saveti su bili upućeni kako onima koji žele da se isključivo bave novnarstvom, tako i onima koji planiraju da se ostvare kao književnici.

Na naše pitanje da li kroz ovu tribinu želi budućim kolegama da ukaže na to da u novinarstvu nije sjajno i da uvek postoji mogućnost da se, uz talenat, ostvare kao književnici, Vanja Bulić je rekao:

„Pre svega sam želeo sam da ukažem na to da nema laži, da nije sve onako kako izgleda. Neki misle da je lepo biti novinar – pojavljuješ se na raznim dešavanjima, radiš razgovore sa poznatim ličnostim, što za mene spada u neozbiljno novinarstvo, ali nije tako. Ako planiraju da se bave ozbiljnim novinarstvom moraju biti spremni na razna odricanja i na različite neprilike u redakciji. Može se, recimo, desiti da vam urednik dopusti da uradite neki tekst, list sutra bude na kioscima, a onda tekst vidi neko kome on baš ne odgovara, kontaktira vašeg urednika i onda on vas grdi, bez obzira na to što vam je on odobrio tekst. Dakle, moraju znati šta ih očekuje, moraju biti spremni na različite stvari.“

Kako ni jedan medij na svetu nije nezavisa, pa tako i u Srbiji, tvrdi Bulić, neophodno je biti spreman i svestan

Foto: Super radio

Foto: Super radio

autocenzure.

„Autocenzura je nešto što je neophodno. Autocenzura nije nešto što se nameće, to čovek sam shvati radeći u nekim novinama. Bude svestan, shvati koliko se ‘pruža’ redakcija za koju radi. Ja sam uvek za to da ‘tiha voda breg roni’, jer nemate ništa od toga da objavite nešto u jednom broju toliko strašno da odmah gurnete prst u oko nekome i zabrane i vas i novine za koje radite“, rekao je Bulić.

On smatra da je mnogo efikacije nešto urušavati polako, iz  broja u broj, pisati taktički i analitički i doći do istog cilja do kojeg je put malo duže trajao.

Mnogo pisati i isto toliko čitati

Samim tim što put do cilja duže traje, smatra ovaj novinar i književnik, sve se više stiče veština, a nestaje sujeta.

Foto: Super radio

Foto: Super radio

„Bitno je da što više pišete. Za sebe, u nekoj svesci ili na računaru napravite jedan folder i pišite bar po jednu stranicu dnevno. Pa makar to nikad nigde ne objavili – pišite, jer ćete jedino tako naučiti da pišete i tako ćete ubiti svaku sujetu, što je jako bitno. Paralelno uz to morate i čitati, tako ćete se nadograđivati“, objasnio je Bulić.

A on tvrdi da sav trud neće biti uzaludan jer za novinarstvo dolazi bolje vreme.

„Novinarstvo smatram visoko intelektualnim radom. Oni koji se ozbiljno bave ovim poslom stalno čitaju i stalno se obrazuju i poražavajuće je znati da neki od njih rade za manje od 200 evra, ali sam ubeđen da neće biti još dugo tako, za novinastvo dolazi bolje vreme“, odlučno nam je rekao Vanja Bučić i dodao da pibližavanje Evropi vodi promeni odnosa prema ljudima koji nešto znače u društvu, a novinari svakom društvu mnogo znače.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *