Bob Geldof prvi put u Srbiji – na Nišvilu 2019!

Jedan od najpoznatijih svetskih humanitaraca, irski muzičar ser Bob Geldof, nastupiće sa svojim sastavom na zatvaranju ovogodišnjeg Nišvila – u nedelju 11. avgusta, što će biti njegov prvi nastup u Srbiji.

Iako je ostvario impresivnu muzičku karijeru i kao član sastava Boomtown Rats, ali i kao solista, Robert Frederick Zenon Geldof ostaće još dugo upamćen kao umetnik koji je u planetarnim razmerama učinio najviše za promociju ljudskih prava, skrenuo ogromnu pažnju na milione ugroženih u raznim delovima sveta i praktično kao pojedinac uspeo da obezbedi i konkretnu pomoć – možda i veću od mnogih međunarodnih institucija i organizacija kojima je humanitarni rad glavna aktivnost.

Njegovo interesovanje za muziku početkom sedamdesetih godina ispoljilo se u radu za poznati muzički časopis „New Musical Express“, dok je živeo u Kanadi. Po povratku u Irsku, postao je pevač sastava Boomtown Rats, i dan-danas karakterisan kao pank bend, iako je njihova muzika bila dosta kompleksnija. Postali su poznati pesmom „Rat Trap“ iz 1978. godine, koja je završila na prvom mestu britanske liste singlova. Usledio je uspeh sa pesmom „I don’t like mondays“, koja postaje njihov zaštitni znak.

Godine 1981. Bob Geldof je pozvan da učestvuje na koncertu za “Amnesty International”, što je, pokazaće se, presudno uticalo na njegovo dalje angažovanje, odnosno posadilo seme za buduće aktivnosti. Godine 1984. velika humanitarna katastrofa pogodila je Etiopiju i druge afričke zemlje. Glad i bolesti odneli su na hiljade života, a scene dece koja umiru od gladi emitovane su na televizijskim stanicama širom sveta. Praktično prvi konkretan potez u cilju obezbeđivanja pomoći bila je pesma “Do they Know it`s Christmas Time” koju su potpisali Bob Geldof i Midge Ure ( lider grupa “Ultravox”, “Visage”…), a u čijem su snimanju učestvovale mnoge zvezde ostrvske pop-rock scene okupljene pod imenom “Band Aid”. Prihod od ovog singla u startu je namenjen kao pomoć ugroženoj deci u Africi. Iako je u startu Geldof „projektovao“ prihod od 70.000 funti, singl se tokom prvih dvanaest meseci širom sveta prodao u skoro 12 miliona primeraka i zaradio preko 8 miliona funti.

Kako se pokazalo bila je to grudva koja je pokrenula možda najveću, a sigurno najlepšu, najhumaniju i najdirljiviju misiju u istoriji čovečanstva. Na „izazov“ iz Evrope veoma brzo su reagovali i sa druge strane strane Atlantika, pa su najveće američke zvezde okupljene pod nazivom „USA for Africa“ snimile pesmu „We are the world“ koja je imala ništa manji uspeh. Logičan sled je bio organizovanje koncerata „Live Aid“ 13. jula 1985. godine na „Wembley“ stadionu u Londonu (sa 72.000 posetilaca) i „John F. Kennedy“ stadionu u Pensilvaniji (gde se okupilo 100.000 ljudi). Istog dana slični koncerti održani su u još nekoliko zemalja (Sovjetski Savez, Kanada, Japan, Austrija, Australija, Zapadna Nemačka i Jugoslavija).

Godine 1986. od Kraljice Elizabete Druge dobio je titulu viteza – Honorary Knight Commander of the Order of the British Empire.

Njegova angažovanja sve više uključuju humanitarni rad kroz razne nevladine organizacije, Tako je, između ostalog, 2005. godine kao odgovor na sastanak lidera „G8“ zajedno sa Bonom iz U2, organizovao koncert „Live 8“, kao inicijativu da najmoćniji otpišu dugove zemalja Trećeg Sveta.

 

U muzičkoj solo karijeri, započetoj 1986. godine, Bob Geldof se vraćao korenima – tradicionalnoj irskoj muzici. Njegov prvi album obeležili su hitovi „This is the World Calling“ i „The Great Song of Indifference“.

Oprobao se i glumačkim vodama, glavnom ulogom u filmu „The Wall“ (1982.) baziran na istoimenom albumu grupe Pink Flojd iz 1979. godine, a za koji je scenario radio Rodžer Voters (vokal i basista grupe).

Bob Geldof je nosilac na destine počasnih doktorata mnogih svetskih univerziteta, priznanja “Man of Peace”, najvećeg francuskog priznanja za umetnost “Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres”, priznanja “Heroj našeg vremena” (na osnovu glasanja čitalaca magazina “New Statesman”), a kada je reč o muzici, možda najznačajnije priznanje je “Brit Award” za izuzetan doprinos muzici, koje je dobio 2005. godine.

Njegova autobiografija “Is that it” objavljena posle “Live Aid” projekta, odlično je primljena i od ktitike i čitalaca, a ušla je i ostrvsku lektiru za srednje škole.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *