Bjesovi u Nišu- grad obojen svetlima svetlosti!

Bjesovi tekst 1 okOd poslednjeg samostalnog koncerta Bjesova u Nišu, prošla je ni manje ni više jedna decenija. 28. maja ovaj sjajan bend otpočeo je besno teranje zlih duhova koji se tokom sezonske pauze ustale u dvorištu Banovine. Dovoljno je reći da vreme uz umetnost ovog benda staje, tako da je obzir prema set listi negde nestao u vazduhu. Niš je čuo ono što je verujem i predugo iščekivao da čuje. Aono što treba spomenuti jeste da je akcenat njihovog dolaska stavljen je na album “Svetla svetlosti” iz 2015.godine.

Pre samog koncerta, poveo se prijatan razgovor sa Zoranom Marinkovićem, a onda je vreme kao što rekoh stalo.

Deset godina kasnije samostalno pred Niškom publikom. Da li se nešto promenilo na domaćoj sceni i da li se nešto promenilo među Bjesovima?

S jedne strane se ništa nije promenilo, i to je ono što nije do nas, i što nije dobro. S druge strane, bendovi se menjaju. Međutim, okruženje se ne menja , dobija neke nove oblike ali čini mi se kao da smo u nekom filmu, tipa Dan mrmota, stalno se ponavlja isti dan, i tako traje to već 20 godina, i više. Što se tiče muzičara, rock and roll bendova, čini mi se da bendovi napreduju , da evoluiraju, da su sve bolji i bolji. Javljaju se novi bendovi, iznenađuju sa stavom prema živtotu I umetnosti, prema muzici.

Dolazimo do toga da imate jednu od najvernijih publika poznatoj domaćoj sceni a da sa druge strane se upada u određenu vrstu kolotečine. Da li danas postoji nešto što u nekom trenutku Bjesove odvraća od bavljenja muzikom i stvaranja iste?

“Vratiću se na prethodno pitanje. To je stvar ne neke nepromenljivosti, već stvar tog nekog betoniranja situacije koje je započeto pre ne znam ni ja već koliko decenija . Uglavnom, mi smo sada tu. Prošlo je puno vremena, a razlog za ovoliku pauzu nije do nas. Mi smo želeli da dođemo i imali smo šta da kažemo, ali većina članova benda radi, zaposleno je. Možete zamisliti kako to izgleda. U tom nekom novom kapitalizmu, u kom se svi nalazimo, mi smo svi radnici. Teško je uzeti slobodan dan. Ljudi rade subotama, nedeljama. Ipak, da se ne bih vodio tom nekom socijalnom pričom, mi Bjesovi imamo šta da kažemo. Spremamo novi album.”

bjesovi tekst 2 okAko govorimo o poslednjem albumu, Svetla svetlosti, gde ste vi dali svoj lični pečat kao bend, a omot albuma jeste produkt Vaše glave, moram da Vas pitam o simbolici koja stoji iza istog?

Pričamo o albumu obrada, ne mogu da kažem rock and roll hitova, ali rock and roll pesama koje su se uklopile u tu neku novu priču Bjesova. Što se tiče omota, pošto se ja bavim i likovnom umetnošću, jedan od koncepata koje sam sprovodio u jednom trenutku bio je koncept skeniranja preko kompjutera. Radio sam auto scanove, scanove sa prijateljima ali pored svega toga i scanove sa mrtvim životinjama. Na omotu albuma Svetla svetlosti se nalazi mrtva krtica i iza mrtve krtice sam ja, pokušavam da postanem ona. Ako izvrnemo perspektivu, ona je u zemlji a ja sam ispod nje, odnosno ona je na površini zemlje a ja sam opet ispod zemlje. Sve u svemu, govorim o vapaju za svetlošću, vapaju za boljitkom, za promenom, za nekim lepšim i pravednijim društvom.

Postavljajući Vam pitanje kao umetniku, ako postoji jedna reč kojom bi ste mogli da opišete nišku publiku i energiju koja ona širi, koja bi to reč bila? Govorimo o publici koja se uželela vašeg samostalnog koncerta koji se dešava upravo večeras.

Mislim da smo na istoj talasnoj dužini. Mislim da imamo istu frekvenciju, da niška publika ima istu frekvenciju sa Bjesovima. Ali ne samo sa Bjesovima, već sa većinom rock and roll scene u Srbiji danas. To je publika koja je istovremeno vrlo urbana ali je skromna, a to sve skupa, jedno i drugo kada se sabere daje prave rezultate. Biti širok, a istovremeno skroman. Po meni je to vrhunac čovečnosti.

Suvišno je ponavljati da muzika Bjesova seže daleko više od tonova i reči, ali pošto privodimo razgovor kraju, hajde da umesto reči imamo stih. Stih za kraj bio bi?

Vratimo se na poslednji album Bjesova, Svetla svetlosti. To su stihovi Asima Savrana, i on kaže- Među nama treba još svetla, svetlosti odozgo. To bi otprilike bilo to

Tekst i intervju pripremila Nevena Jeremić

Fotografkinja: Julija Krstić

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *