„Beži dok te nisu legitimisali!“

Stalno pričam sa prijateljima koji se trude da pomognu ljudima, bilo da ih poznaju ili ne. Delimo iskustva i pričamo kako smo se prijatno ili neprijatno iznenadili reakcijama drugih ljudi. Tako sam nedavno zatražila vodu od žene iz dragstora kako bih ugasila vatru koja je buktala iz kontejnera na Bulevaru Nemanjića, a ona mi odgovorila: „Imam vodu, ali nemam vremena da se time bavim“ i zatvorila vrata.

I onda se čudimo zašto niko nama ne pomogne u nevolji. Upravo zbog toga. „Zbog nedostatka vremena da pomognemo drugima“.

14080986_1156931027713725_369085770_nDa li ste vi ikada posmatrali osobu koja je u nevolji, a niste prišli da joj pomognete? Šta biste uradili ukoliko bi vam neko na ulici zatražio pomoć? Da li ste ikada pomogli neznancu ili neznanki u nevolji? Ili je bolje pitati: da li biste pomogli? Ovo je priča upravo o tome, o pomoći neznanki, jednom momku i još nekim ljudima…

Jednog lepog sunčanog dana, jedan dečko u gradu na Nišavi, vraćao se s posla. Na klupici pored koje je prolazio, video je devojku koja je sedela u neprirodnom položaju sa stvarima iz torbice razbacanim na sve strane. Prišao joj je i pitao da li dobro. Nije odreagovala. Svašta mu je prošlo u tom trenutku kroz glavu. Mrtva je. Kada je prišao bliže, video je da diše. Odahnuo je. Pokušao je da je probudi i uspeo je. Devojka nije znala gde se nalazi i pričala je nepovezano. Odlučio je da pozove Hitnu pomoć. Objasnio je u kakvom je stanju zatekao devojku i gde se nalaze. Rekli su da će doći. Dok je pričao sa njom pokušavajući da je drži budnom, zvao Hitnu pomoć, ljudi su prolazili, zaustavljali se iz radoznalosti ne progovarajući ni reč i odlazili.

Onda je prišao prvi čovek.

„Brate, koga si zvao?“,

„Hitnu pomoć“, odgovorio je momak.

„I? Hoće doći?“

„Da“, odgovorio je.

„Znaš li da si ti jedini koji je stao da joj pomogne? Ja sedim na onoj klupici (pokazuje rukom) više od pola sata i posmatram je. Niko nije stao da joj pomogne. Ti si prvi otkako ja ovde sedim i gledam. Pozovem ja ženu i kažem joj da tamo sedi neka devojka kojoj nije dobro i ona mi ne veruje. Čekaj da je slikam da pošaljem ženi MMS da vidi da je ne lažem“.

Dečko je pokušao da ga spreči u toj suludoj nameri, ali nije uspeo.

Čovek je fotografisao devojku i otišao.

Ovaj je ostao u čudu.

Onda je došao drugi. „Brate, šta se dešava?“.

„Devojci nije dobro. Sad će da dođe Hitna pomoć“.

„A ti si zvao Hitnu?“

„Da“, odgovorio je dečko.

„Šta onda stojiš i čekaš? Beži dok te nisu legitimisali“, reče mu čovek i ode brzim koracima.

Nakon nekoliko minuta, stigla je ekipa Hitne pomoći.

Dečko nije pobegao.

Nisu ga legitimisali.

A i da jesu, ne bi mu bilo važno.

Kada je video da je devojka u sigurnim rukama, otišao je vidno potrešen.

Šta bi se desilo da nije prošao tu? Da nije pozvao pomoć? Nije ni hteo da razmišlja o tome. Danas je učinio jedno dobro delo.

Sutra je novi dan.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *