Besplatne projekcije filmova u okviru Filmskih susreta

Arhivska fotografija, foto: filmskisusreti.org.rs

U okviru pratećeg programa 52. Filmskih susreta u Nišu za ljubitelje filma biće priređene besplatne projekcije u okviru programa „Kino region“ u bioskopu Cineplexx od 25. do 30. avgusta 2017. godine od 17 i od 18 sati.

Bioskop Cinepexx će biti i „rezervna“ varijanta u slučaju kiše za glavni program Filmskih susreta koji se održava tradicionalno na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi.

U okviru „Kino regona“ biće prikazani dokumentarni, igrani, kratki i dugometražni filmovi iz Grčke, Mađarske, Hrvatske i Srbije.

Program „Kino region“ po danima:

25.8.2017.
17:00 FILMSKI SUSRETI – PRVIH PEDESET GODINA (Srbija), dokumentarni film

18:00 ZAROBLjENO VREME (Srbija), dugometražni dokumentarni film (premijera)
Režija: Milan Nikodijević
Priča o jednom čoveku, jednoj zemlji i jednom vremenu. Putovanje sa Pecom Popovićem kroz emotivni zavičaj i godine koje su rokenrolu bile važne.

26.8.2017.
17:00 AUSTRALIA (Grčka), kratki igrani

18:00 SNEVANI SNEGOVI (Mađarska/ Srbija), dugometražni igrani film
Režija: Zoltan Bičkei
Uloge: Nandor Silađi, Friđeš Kovač, Đerđ Barko, Janoš Merč, Čaba Horvat, Žolt Danijelfi, Mikloš B. Sekelj, Anita Tot, Laslo Čendeš, Dr Lajoš Pap, Natalija Vicei, Akoš Buza
Na početku filma se pojavljuju među ruševnim zidovima monumentalne opustele crkve koja nema svoda: Dijak, Hromi i Jednooki, koji su se oslobodili turskog ropstva, u potrazi za davno izgubljenom domajom.

27.8.2017.
17:00 NEŽELjENA BAŠTINA (Hrvatska), dugometražni dokumentarni film
Režija: Irena Škorić
Dokumentrani film koji govori o strašnom rušenju preko tri hiljade spomenika iz Narodno-oslobodilačke borbe na teritoriji Hrvatske, ali i cele bivše Jugoslavije u poslednje tri decenije.

19:00 PO SUNCU HODA (Srbija), kratki igrani film
Režija: Stefan Krasić
Uloge: Snežana Petrović, Stefan Krasić, Dragiša Veljković, Marjan Todorović, Anja Mijatović, Zoran Krasić, Sonja Krasić
Kada Ljubišina majka povredi nogu, on i ne sluti da je to početak njegovih noćnih mora. Posvećuje se kućnim poslovima i zapostavlja fakultet. Sve to za Ljubišu postaje prekretnica u životnom sazrevanju i shvatanju vrednosti porodice.

28.8.2017.
18:00 KRALjEVSKI TOP – ISTORIJA SRPSKE KRUNE (Srbija), dokumentarni film
Režija: Velimir Stojanović
Ovaj istorijski dokumentarac govori o nastanku i dramatičnoj sudbini poslednje srpske krune i pratećih regalija izlivenih iz Voždovog topa korišćenog u Prvom srpskom ustanku.

19:00 UPOZNAJTE TOMA LAHA (Srbija), dokumentrano-igrani film
Režija: Dejan Dabić
Priča o Dragoslavu Petroviću ili Tomu Lahu, govori o čoveku koji je nakon odsluženja kazne u KP domu krenuo putem iskupljenja i u potpunosti bio posvećen pisanju i književnosti sa idejama koje su nadilazile vreme u kojem je živeo i stvarao.

29.8.2017.
17:00 ŽELIM DA TI KAŽEM (Srbija), kratki igrani film

18:00 ZG80 (Hrvatska), dugometražni igrani film
Režija: Igor Šeregi
Uloge: Rene Bitorajac, Iva Stefanović, Danica Maksimović, Matija Kačan, Marko Cindrić, Filip Detelić, Marko Janketić, Domagoj Mrkonjić, Nikola Rakočević, Mijo Jurišić, Miloš Timotijević, Mladen Andrejević, Srđan Miletić
Svojevrsni prednastavak kultnih METASTAZA. Ponovo susrećemo Krpu, Kizu i Deju. Film prati grupu Bad Blue Boysa koji odlaze na utakmicu Dinama i Crvene zvezde gde ih očekuju Delije.

30.8.2017.
18:00 DUHOVNO BLAGO (Srbija), dokumentarni film
Režija: Jasmina Ranđelović
U ovom filmu je prikazano 14 crkava i 2 manastira iz ugla naratora, jednog dečaka i jedne devojčice. Svaka crkva i svaki manastir imaju svoju priču, ali je to istovremeno i univerzalna priča o istoriji i nastanku duhovnosti i vere.

19:00 NATALIAE…DRAGUTIN (Srbija), dokumentarno-igrani film
Režija: Goran Stanković, Bojan Ranđelović
Dokumentarno-igrani film koji predstavlja osvrt na stradanje srpskog vojnika u Velikom ratu, kroz slojevitu priču o Dragutinu Matiću, čuvenom srpskom izvidniku, poznatijem kao Oko Sokolovo i biljci feniksu – Nathaliae Ramondi.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *