Banovina premala za ljubitelje YU grupe

gužva na ulazuNavikli smo da svaki koncert u Nišu kasni, pa smo pomislili da će se ista stvar desiti i sinoć na koncertu YU grupe u Banovini. Naime, iako je koncert zakazan za 21:15 h ogromn red i nakon tog termina mogao se videti na ulazu u dvorište Banovine.

Šta drugo da pomisli čovek koji redovno posećuje niške koncerte, osim da se zapita – ko li je sad zatajio, da li organizacija, obezbeđenje ili možda publika?

Obično publika koja dođe na vreme na koncert govori o tome kako „nije pravedno da čekamo druge koji kasne“, a organizatori se žale upravo na publiku; jer „iako su prodate karte ljudi ne ulaze“.

Međutim, kada smo stali u red, videli smo da niko nije zatajio i da je u pitanju zaista ogromno interesovanje za koncert YU grupe jer je dvorište Banovine bilo premalo da primi sve ljubitelje grupe koja je svoj koncert  u Nišu imala još 2007. godine.

Foto: Super radio

Foto: Super radio

Već oko pola 10, počeli su da se čuju uzvici, pozivke da grupa zasvira i naravno pozivni aplauzi. Grupa je izašla na binu sa 40 minuta zakašnjenja, ali to nije omelo publiku da ih gromoglasnim aplauzom pozdravi.

Rečima „Ništa nema novo, sve je kaao pre; dan za danom ide i eto to je sve“ počeo je koncert u Banovini pred više hiljada Nišlija.

Žika Jelić se posle četvrte pesme obratio publici, predstavio bend i uputio „poseban pozdrav bajkerima“.

Hm, „A šta je sa nama koji smo došli vozom?“ prozbori jedan mladić u prvom redu, ali ga taktovi pesme „Zamoliću te“ prekinuše i hor u Banovini je zapevao: „Zašto svaki put kad pomislim na tebe, čudne stvari  mi kroz glavu prolaze“.

Foto: Super radio

Foto: Super radio

Na koncertu benda, čije ime je odabrala publika novembra 1970. godine, generacije su bile pomešane, okupljeni su na jednom mestu i svi prijatelji, zaljubljeni parovi, porodice i naravno pakleni vozači.

Članovi benda pozvali su publiku na ples taktovima pesme „Dunavom još šibaju vetrovi“, ali je neizostavno i mahanje plamenom upaljača, svetlom telefona, ali i „pevanje na uvce“ preko mobilnog aparata.

Iako je bilo par „tonskih ispada“, te je ozvučenje u pojedinim trenutcima variralo, to i nije smetalo publici da se prepusti Dragi, Žiki i Petru Jeliću i Slobodanu Jurišiću da održe svoj čas rok istorije na otvorenom.

Sat vremena pre koncerta, publika je čula i jedan zanimljiv miks pesama. Naime, tri kompozicije, za koje je Žika rekao „da nisu mislili da će ostati u vlasništvu YU grupe“ su umiksane u jednu. Tako je publika uživala u taktovima i rečima pesama „Nona“, „Sama“ i „Kosovski božuri“.

Aplauzom je publika dobila "neobičan bis" i potpunu premijeru u Nišu. Foto: Super radio

Aplauzom je publika dobila „neobičan bis“ i potpunu premijeru u Nišu. Foto: Super radio

Kraj druženju na otvorenom, polako je najavio najmlađi član benda i gitarista Petar Jelić, kada je publiku pozvao da „jednim neartikulisanim vriskom“ pozdrave svakog člana benda ponaosob, da bi ih oni počastili nakon toga još jednom legendarnom pesmom – „Sama“.

Uz refren ove pesme mogle su se videti sve ruke u publici, a aplauzi su se zadržali i nakon poslednjeg na na na na na na na na u pesmi.

Na bis se vratio samo Žika koji je u ruci držao minijaturnu gitaru. Kako kaže, članovi benda su mu rekli da on sada zabavlja publiku, „jer su maločas planirali pauzu, a on je najavio pesmu“.

Opisao nam je jedan uobičajeni telefonski razgovor Bore Đorđevića i njega oko 1-2 noću. Posle formalnih pitanja ko, šta radi trenutno  i nakon što je Bora saznao da se Žika „zanimava“ sa svojom gitaricom dobio je i baladu čije je reči Bora diktirao telefonom. Niška publika, premijerno je čula tekst ove balade:

Za Žikinu gitaru, Bora Đorđević napisao je pesmu. Foto: Super radio

Za Žikinu gitaru, Bora Đorđević napisao je pesmu. Foto: Super radio

„Ja bih tebe rado zvao, u glavi mi radi crv,

zato što sam radoznao kome sada piješ krv.

Znam da nove žrtve imaš, i ne znam tvoj novi broj

ma nije meni žao para, žao mi je što nisam tvoj.

Radio sam ko konjina, borio se kao lav

da bih posle par godina na*ebao  kao žuti mrav.“

Pesmama „Mornar“ i „Čudna šuma“ počeo je bis, a nakon pozdrava svima koji su došli i što je koncert ispao dobro, iako su se svi plašili kiše, grupa se oprostila od publike pesmom „Odlazim“.

Yu grupa je pre ovog nastupa, svoj prethodni imala još pre 6 godina na Nisomniji.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *