Bal u znaku trojstva

Sedmi za redom svetosavski bal biće održan 27. januara sa početkom u 19 časova. Po prvi put mesto održavanja bala biće Svetosavski dom Saborne crkve, a ove godine sredstva će se prikupljati za opremanje senzorne sobe u okviru dnevnog boravka za decu i mlade sa mentalnim hendikepom „Mara“, kao i za nabavku proizvoda iz antidekubitnog programa za članove niškog udruženja koje okuplja osobe sa dečijom i cerebralnom paralizom.

Foto: Say Cheese studio

Na konferenciji, koja je povodom bala, u svečanoj sali univerziteta održana za predstavnike medija idejni tvorac Svetosavskog bala Hadži Ivan Redi je rekao da su se ove godine konačno poklopili ideja o dobročinstvu koja je pokrenula održavanje ovog bala i prostor u kome će on biti održan.

„Ovaj bal čine trojstvo Svetosavlja, dobročinstva i kulture življenja“, kaže Redi i dodaje da mu je posebno drago što će ove godine biti sjedinjeno još jedno trojstvo, a to su narod, crkva i vojska.

Dragana Petković, direktorka Studentskog kulturnog centra, napomenula je da posetioce Svetosavskog bala očekuje bogat kulturno umetnički program.

„Posetiocima će se predstaviti akademski hor Studentskog kulturnog centra koji predvodi Zoran Stanisavljević, ženski hor Studentskog kulturnog centra pod dirigentskom palicom Ivane Mirović, svoje umeće predstaviće folklorni ansambal „Oro“ i glumci Akademskog pozorišta, nastupiće i ansambl niškog garnizona „Tamo daleko“, ansambl Savda Sekstet, Dejana Radanović, harmonikašica koja je u Niš donela mnogobrojne nagrade sa međunarodnih takmičenja, kao i gudački kvartet „Alegro“ i ansambl koji izvodi starogradske pesme „Đuvegije“. Veče će svojim glasom upotpuniti i vokalni solisti Nada Jovanović, Sara Ristić i Mina Milićević“.

Predstavnici dnevnog boravka „Mara“ i udruženja koje okuplja osobe sa dečijom i cerebralnom paralizom nisu skrivali zahvalnost i svoje iznenađenje time što su baš oni ove godine izabrani za one kojima će donacije biti namenjene.

O društvenom značaju bala u ime Udruženja studenata sa hendikepom, koje je predhodne godine izabrano za donaciju, govorila je predsednica ovog udruženja Jasmina Barać-Perović. Ona je istakla da će guseničar za invalidska kolica koji je nabavljen od sredstava koja su prikupljena na prošlogodišnjem balu omogućiti osobama sa invaliditetom-hendikepom da se samostalno kreću u prostoru koji nije pristupačan, jer on omogućava prelazak preko stepeništa i pristup svim objektima u gradu. Ona poručuje osobama sa invaliditetom-hendikepom da će guseničar biti dostupan svima kojima je neophodan i da ga po potrebi mogu preuzeti u kancelariji Udruženja studenata sa hendikepom koja se nalazi u zgradi Univerziteta.

Nišlije i Nišlijke koje žele da prisustvuju balu mogu da se u prostorijama Studentskog kulturnog centra prijave za dobijanje donatorskih kartica ili da pozovu broj 018-523-120. Minimalni iznos donacije je 2.000 dinara, dok gornja granica dobročinstva nije određena. Svečana večera koja se služi na balu posebno se plaća.

Prvi Svetosavski bal u Nišu održan je pre 140 godina, a dres kod u vidu balskih ili dugih večernjih haljina za dame, kao i tamnih odela ili smokinga, paradnih uniformi ili svečane službene odeće za gospodu je tradicija koja daje šarm balu i koja nas vraća u neka davna vremena.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *