Bakteriolog koji je pobedio tuberkulozu

vivNa današnji dan 1843. godine rođen je dr Robert Koh, nemački bakteriolog. Jedan je od osnivača bakteriologije i najznačajnijih epidemiologa druge polovine XIX veka. Njegov epohalni doprinos nauci predstavlja otkriće bacila tuberkuloze, koji će kasnije dobiti naziv „Kohov bacil“. Izolovao je i bacil antraksa i pronašao izazivača epidemijske bolesti – kolere. Nobelova nagrada za medicinu pripala mu je 1905. godine. Ispitivao je još i afričku bolest spavanja, tifus i malariju. Prvi je u medicini primenio kinin kao lek. Umro je 27. aprila 1910. godine.

Takođe 11. decembra:

1803. Rođen je Hektor Berlioz, francuski kompozitor. Tvorac je romantičarske programske muzike i začetnik modernog orkestarskog izvođenja. Jedan je od tvoraca programske muzike, a u njegov opus ulaze „Fantastična simfonija“ i „Harold u Italiji“, zatim vokalno-onstrumentalno delo „Romeo i Julija“, „Faustovo prokletstvo“ i „Veliki rekvijem“, kao i opera „Benvenuto Čelini“. Umro je 14. marta 1896. godine.

1911. Rođen je Nagib Mahfuz, egipatski pisac. Najčešće se u svojim delima bavio vladavinom faraona, sa aluzijom na savremeni Egipat. Nobelova nagrada za književnost pripala mu je 1988. godine. Autor je više priča, eseja i scenarija, kao i pedesetak romana, uključujući dela „Razgovori na Nilu“, „Saga o bednicima“, „Hiljadu i jedna noć“, „Deca ulice“ i „Lopovi i psi“. Preživeo je 1994. godine atentat jednog islamskog radikala, posle čega je zbog oduzetosti ruke diktirao tekstove svojih knjiga. Umro je 30. avgusta 2006. godine.

1918. Rođen je Aleksandar Solženjicin, sovjetski književnik. Realno je u svojim delima oslikavao surovu stvarnost sibirskih logora, zbog čega je u domovini bio nepoželjan, proganjan i hapšen. Pune dve decenije mu kao disidentu nije bio dozvoljen povratak u Rusiju, da bi se, posle nekoliko promena režima, to ipak dogodilo 1994. godine, kada je u Moskvi dočekan kao književni velikan. Njegova najznačajnija dela su „Jedan dan Ivana Denisoviča“, „Matrjonin dom“, „Arhipelag Gulag“, „U krugu prvom“, „Gozba pobednika“ i „Zarobljenici“. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1970. godine. Autor je i scenarija za dramu „Tenkovi znaju istinu“. Umro je 3. avgusta 2008. godine.

1972. Američki kosmonauti su se poslednji put u okviru misije i programe „Apolo“ spustili na Mesec.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *