ArtFemine II festival: Veliko interesovanje na otvaranju

Foto: Super radio

Foto: Super radio

Puna galerija ART 55 na otvaranju izložbe radova nastalih u toku prve Feminističke likovne kolonije u Sićevu dokaz je da su aktivistkinje iz Centra za devojke pokrenule pravu stvar.

Pre svih izložbom su oduševljene same autorke, njih četrnaest, iako su one videle sve radove i ceo tok njihovog nastanka. Kako kažu, galerijski prostor, način na koji su poređane i, naravno, uramljeni radovi izgledaju mnogo drugačije i lepše od onoga kako su one radove prvobitno gledale.

„Sve umetnice su odgovorile na zadatu temu, iako je zadavanje teme opasnost

Foto: Super radio

Foto: Super radio

da likovna umetnica upadne u neki manir, ali to se nije desilo, svaka je odgovorila na svoj kreativan način i pogodila suštinu. Umetnice su kroz ove radove probleme žena učinile vidljivijim i kroz kontakt sa posmatračem naglasile da je ženama bitna podrška u mnogim teškim životnim situacijama, a namera im je, takođe, bila da ponude ideje i mogućnosti ženama koje su trpele neki oblik nasilja“, objasnila je Radmila Lazarević Kostić, istoričarka umetnosti, na otvaranju i dodala da se ovakvim i akcijama i radovima nada i u budućnosti.

Uz odlične radove, kako tvrde poznavaoci umetnosi koji su bili na otvaranju, i mnogo oduševljenja, a uz prijatne zvuke koje je stvarala mlada pijanistkinja, Jovana Zdravković, ujedno je označen i početak drugog ArtFemine festivala. Tridesetak mladih aktivistkinja iz Srbije i regiona naredna 4 dana provešće u Nišu,  među kojima su i učesnice sa Feminističke likovne kolonije.

Foto: Super radio

Foto: Super radio

Do kraja festivala feministkinje će pohađati psihološku, pozorišnu, likovnu i muzičku radionicu, zabavljaće se uz muziku autorki Femixete, koncert Ane Ćurčin i  uz DJ-ku Olju Vagner.

U subotu, 18. jula aktivistinje će održati performans na ulazu u Kazandžijsko sokače pod nazivom, a i sloganom ovogodišnjeg festivala, „Feministička akcija“ u okviru kojeg će objediniti ono što su naučile na festivalskim radionicama.

Festival i izložba u galeriji ART 55 se završavaju 19. jula. Ulaz na izložbu je slobodan, zato ne dozvolite da vas išta drugo spreči – odite i pogledajte ove jedinstvene radove.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *