Alternativa je u šumi – Fragmenti sa Outhide festivala

Zaječar, najveći grad istočne Srbije, značajan je po mnogim kulturnim i istorijskim znamenitostima… Može se tu razglabati o istorijskim bitkama, o Timočkoj buni, o Balkanskom i prvom Svetskom ratu i o borcima u čiju čast su podignuti mnogobrojni spomenici… A kao što je opšte poznato, o svim događanjima i interpretacijama sudbonosnih trenutaka za našu zemlju – možete najviše saznati ispred svakog dragstora čiji frižideri su dobro snabdeveni i najpoznatijim zaječarskim brendom, na čiji raketni pogon u obliku staklene flaše stižemo i do muzičkih festivala.

 

To je Outhide festival koji se već četvrtu godinu zaredom održava u Zaječaru. U maniru njihovog znamenitog sugrađanina Hajduk Veljka Petrovića, organizatori su odlučili da se „odmetnu“ u borovu šumu gde se nalazi festivalski prostor koji se sastoji od tri stejdža.

S.U.D. Foto: Mikica Mih Andrejić/Fb Outhide Festival

Ono što je značajno reći je da se na livadama parka Kraljevica nalazi i kamp koji je bio otvoren i besplatan za sve posetioce. Sudeći po energiji i opuštenosti koja je vladala među ljudima, ovo će postati tradicija.

Pošto su mnogi uživali u opijenosti poznatim zaječarskim proizvodom, pojavio se tu još neko ko je žedan, ali preferira drugačije ukuse – večite krvopije poznatiji kao komarci. Kada vam neko u naletu besa kaže „krvi ću ti se napiti“, verujte, to nije ništa nasuprot suptilnoj i u tišini sprovedenoj torturi ovih insekata. Dobrovoljni uzimaoci (naše) krvi. Rešili smo da primenimo neke narodne običaje, te smo zalizanim vrhom kažiprsta počeli da pravimo krstiće na mestima uboda u nadi da će se rane zaceliti (Zdravko Čolić – „Ti si mi u krvi“ tiho svira u pozadini).

U kampu je bilo i tople vode za tuširanje kao i hrane, a najveća pohvala ide kuvarima koji su spremili možda i najukusniji pasulj ikad!

Nakon (o)trežnjenja od svih pošasti i lepota koje kampovanje pruža, uputili smo se ka festivalu koji sadrži tri stejdža: Alt, Tsaheylu i Zalet. U nedostatku kondicije, za zadnju binu je stvarno trebalo da uzmemo zalet jer se nalazi iznad centralnog dela tj. na poslednjem nivou festivalskog prostora. Ovo  je bilo stecište dj-eva, a publika je na najvišoj tački festivala udisala svež vazduh kroz koji su se kretali elektronski talasi praveći odličnu atmosferu tokom obe večeri.

Minilinija Foto: Mikica Mih Andrejić/Fb Outhide Festival

Tsaheylu stejdž nalazi se u centralnom delu šumskog prostora i ceo taj prirodnjački ambijent kao da je stvoren za muzičke događaje i predstavlja mesto gde se savršeno spajaju živa bića i priroda što je i značenje termina tsaheylu. Prvo veče na ovom stejdžu obeležio je nastup projekta Kablovi koji čine MDKSL za ritam mašinom i Peđa Milutinović na bubnjevima. Bilo je sjajno gledati ove ljude kako uživaju u onome što rade, a njihova raznovrsnost i eklektični ritmovi  koje proizvode dovodili su publiku do ekstaze u pojedinim momentima.

Druge večeri hedlajneri na ovom stejdžu bili su super-elektro grupa Minilinija koju čine Dejan Vučetić Vuča (Darkwood dub), Vladimir Đorđević Vlaca (Neocekivana Sila Koja Se Iznenada Pojavljuje i Resava Stvar, Lira Vega), Boris Mladenović (Jarboli, Škrtice, Veliki Prezir), dok je za produkciju zadužen Radan Đorđević a.k.a Rahmanee. Dosta ljudi je došlo pre svega zbog ove grupe i nesumnjivo nisu pogrešili. Kada se na jednom mestu nađe skupina talentovanih ljudi, od kojih svako uloži deo svog kreativnog  nagona i ispreplete se u mrežu različitih senzibiliteta dobije se zvuk koji ozbiljno pretenduje da zavlada domaćom klupskom scenom. Atmosferu je posebno podigao njihov najnoviji singl „Divan svet“ koji uživo zvuči baš „kao u snu“ kako kaže jedan stih u pesmi, a motivi ove pesme kao da su podstakli ljude da stvore sjajnu energiju i makar za trenutak pobegnu od kandži otuđenosti koje vrebaju na svakom koraku.

Na Alt stejdžu prvo veče obeležio je poznati crnogorski duo Who see. Njihov prepoznatljiv primorski šmek doneo je pravo osveženje, a na repertoaru su bile pesme sa

Svemirko Foto: Mikica Mih Andrejić/Fb Outhide Festival

svih albuma od kojih su i neke horski otpevali sa publikom. Prilično uvežbani i spremni u svakom smislu, Dedduh i Noyz su isporučili bokokotorski chill zvuk koji je prožet šaljivim tekstovima, gde se uvek provuče i neka društvena kritika što je zaječarska publika zdušno prihvatila.

Druge večeri jedan od hedlajnera, bila je niška supergrupa Saučenici u delu (S.U.D) koju su ovom prilikom predstavljali Naopak, Infamous, I bee i Taz. Momci koji se dobro poznaju jer sarađuju već godinama predstavili su nam neke svoje zajedničke stvari kao što su „S.U.D.“, „F.U.K.S“ i „Paljevinski“, ali i neke pesme iz njihovih solo karijera. U moru popularnog trep talasa, oni su se odlučili da plove poznatim talasima boom bap-a i to su odradili jako dobro braneći jednu kulturu koja se danas koprca u mulju raznolikih hibrida neukusa i koketiranja sa turbo-folkom. Izgleda da je publika to prepoznala što znači da ima nade za neke bolje dane za hip-hop kulturu.

Nakon old school rap-a, binu su preuzeli tzv. emo-macho-pop bend Svemirko. Publika je uveliko okupirala Alt stage i sve je bilo spremno za početak. Momci koji kombinuju zvuke synth pop-a i osamdesetih stvaraju nešto što je publika u regionu jako dobro prihvatila. Njihova dva albuma, „Vanilija“ i „Tunguzija“, vrlo brzo su stigla do velikog broja slušalaca. Iako je ovo muzika koja možda više pogoduje klupskoj varijanti, ni to nije omelo bend da u ovom šumskog ambijentu začas oboji atmosferu bojama melanholije i nostalgije koje su glavna obeležja njihovog zvuka. Ređali su se hitovi -“ Žena od Vanilije“, „Možda nisam dobar“, „Zauvijek Zen“… Publika u prvim redovima nije stala sa đuskanjem, a Svemirko je pružio jednu ugodnu i lepu atmosferu koji će mnogi još dugo pamtiti.

Preporučujem svim ljubiteljima kvalitetnog zvuka da sledeće godine posete Outhide i na licu mesta čuju šta ovaj festival u usponu ima da ponudi. I da, uz prisustvo u kampu sredstvo protiv komaraca je obavezno!

 

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *