Alkohol – štetan ili koristan?

Foto: Super radio

Foto: Super radio

Verovali ili ne, ali i uzimanje alkohola moglo bi da vas zaštiti od šloga pokazuje jedno Britansko istraživanje. Naravno, ukoliko volite da uzimate veće količine, ne nadajte se, nemate opravdanja za to jer je prekomerni unos ipak opasan.

Nedavno su Britanski istraživački dokazali da osobe koje unose jedno do dva pića dnevno, imaju samo 60 do 70 odsto šanse za dobijanje šloga od onih koji ne piju. S druge strane, oni koji više piju, od 3 do 4 pića, imali su tri puta veće izglede za dobijanje šloga od onih koji ne piju.

Još gore vesti dolaze sa Univerziteta u Helsinkiju. Naime studija ovog Univerziteta je našla da osobe koje dosta piju imaju šest puta veće šanse da dobiju šlog. Finski lekari nas podsećaju da je alkohol otrov za mozak, te da u većim količinama izaziva moždani embolizam, ugruške i ishemiju usled promena u krvi i sužavanja krvnih sudova – što sve dovodi do šloga. Finci su pronašli i da osobe koje umereno piju, rizik kod njih da dobiju šlog je samo 6% od rizika onih koji ne piju.

Iako, neka istraživanja pokazuju da jedno do dva pića dnevno mogu biti korisna, mi svakako vam ne bismo savetovali da počnete da pijete iz tog razloga. A ukoliko spadate u grupu onih koji više piju, njima savetujemo da opet pročitaju ovaj tekst, jer su posledice po nekad i teže od šloga.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *