Ako ste sumnjali da je zemlja okrugla, ovo je predavanje za vas!

Naravno, tu je i mapa

Akademsko predavanje „Zemlja nije ravna ploča“, održaće docent Milan Đorđević u Univerzitetskoj biblioteci u četvrtak, 22. juna 2017. god. sa početkom u 18č.

Predavanje je deo ciklusa akademskih predavanja koje EU info kutak i Univerzitetska biblioteka realizuju u toku ovog semestra.

Fokus ovog predavanja će biti na prezentaciji kartografskih projekcija koje predstavljaju način prikaza Zemlje na ravni (transformacija koordinata sa trodimenzionalnog sferoida u dvodimenzionalnu ravan).

Pri tome neizostavno dolazi do grešaka, jer svaka geografska karta predstavlja sliku iskrivljene stvarnosti.

Kod kvalitetnih karata iskrivljen je samo onaj deo stvarnosti koji je najmanje bitan, dok je najmanju deformaciju pretrpelo ono najznačajnije. Kartografi generacijama traže načine kako da „najbolje greše“.

Posetioci će, između ostalog, moći da čuju koji sve načini transformacija postoje; u koje svrhe treba koristiti koje projekcije, koje projekcije treba koristiti na kartama sveta i zašto ne, i dalje često upotrebljavanu, Merkatorovu projekciju; koju projekciju koristi Google Maps a koju škole u Bostonu.

Ko je docent Milan Đorđević?

Milan Đorđević je osnovnu školu i gimnaziju završio u Nišu, gde je na Odseku za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu diplomirao 2006. godine i stekao zvanje diplomirani profesor geografije – master.

Nakon diplomiranja upisao je na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu još jedne master studije. Doktorske studije kompletirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, gde je 2016. godine uspešno odbranio svoju doktorsku disertaciju.

Od 2008. godine radi na Odseku za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, gde je i izabran u zvanje docenta. Predaje predmete: Kartografija, Tematsko kartiranje i Geografski informacioni sistemi.

Tokom studija, bio je stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije i pohađao praksu u Holandiji. 2009. je dobio stipendiju Erasmus Mundus External Cooperation Window – projekat Basileus za stručno usavršavanje u GIS centru Univerziteta Lund u Švedskoj.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *