9 načina da pokrenete metabolizam

Izvor: Super radio

Izvor: Super radio

Otrovi koji su ostali u vašem organizmu nakon slava i kalorične hrane neće sami od sebe izaći  iz vašeg organizma. Morate se malo potruditi i naterati svoje telo da počne da sagoreva kalorije.

1. Smanjite unos slatkiša

Eliminišite ili drastično smanjite konzumiranje šećera. Sve testenine, hleb i običan pirinač zamenite njihovim integralnim verzijama bogate vlaknima.

2. Povećajte konzumiranje povrća

Trudite se da jednom dnevno jedete obrok koji će sadržati 50% povrća (kuvanog ili svežeg), 25% obroka treba da čine integralne testenine ili žitarice, i 25% riba ili posno meso.

3. Pažljivo birajte masti

Izbegavajte masna mesa, margarin i životinjsku mast. Umesto suncokretovog trudite se da koristite maslinovo ulje za pripremu hrane.

4. Ublažite stress

Stresove i nervoze telo shvata kao alarm. Stresovi sugerišu telu da zadrži rezerve, to jest da ne sagoreva masti. Zato je gubljenje kilograma neizvodljivo dok se psihički ne stabilizujete.

5. Doručak je najbitniji

Prvi jutarnji obrok šalje telu bitne signale i u stanju je da pokrene metabolizam, pa je bitnije da više jedete ujutru neko popodne i uveče.

6. Dišite duboko

Pravilno disanje omogućava vam da smanjite apetit i jedete polako. Savet: pre obroka 5 puta udahnite duboko i polako, udišite 2-3 sekunde, a izdišite 5 sekundi.

7. Užina na 2-3 sata

Setite se užine i kada niste kod kuće, kad ste na poslu ili na odmoru. Najbolje je uzeti neko sezonsko voće.

8. Vežbajte

Dovoljno je i 30 minuta dnevno, ali svakodnevno. Pored toga što ima dobro dejstvo na vaše zdravlje, aktivan fizički program takođe ubrzava metabolizam.

9. Ne jedite noću

Od kasne večeri pa nadalje metabolizam se sve više usporava, a hrana koja se tada unese pretvara se u masne naslage. Jedino je preporučljivo pre spavanja popiti šolju čaja.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *