5 zdravstvenih problema koje izaziva pametan telefon

Ilustracija, foto: Super radio

Ilustracija, foto: Super radio

Korisnici pametnih telefona uz svoju „igračku“ u proseku dnevno provedu 150 minuta. Za sve ovo vreme narušavate svoje zdravlje. Osim pogoršanja vida, još 4 zdravstvena problema mogu izazvati pametni telefoni ili tableti.

Slabljenje vida

Kada duže vreme koristite telefon verovatno osetite bol i peckanje u očima, a razlog je to što se fokusirate duže vremena na mali objekt, a to može da dovede do upale ili infekcije. Stručnjaci tvrde da je to posebno štetno za decu. Da biste sačuvali vid, povećajte font teksta na telefonu, koristite ga u dobro osvetljenoj sobi i ne duže od 15 minuta.

Pojava akni i bubuljica na licu

Posebno u predelu uha, gde prislanjate telefon dok razgovarate, mogu se pojaviti problemi na koži. ŽIstraživanja pokazuju da su bakterije na uređajima osetljivim na dodir oko 20 puta štetnije od onih koje se nalaze javnom toaletu. Stručnjaci zbog toga savetuju da koristite slušalice dok obavljate poziv ili da svoj pametan telefon povremeno obrišete sredstvima za dezinfekciju.

Opuštaju se mišići vilice

Dermatolozi savetuju da glavu držite uspravno dok koristite svoje „ljubimce“, jer se prilikom naginjanja glave napred koža sve više opušta, a pre svih kod ljudi sa osetljivom kožom.

Problemi sa kičmom

Zbog naginjanja ka telefonu, takođe stradaju vrat, ramena i kičma, i dolazi do bolova u ovim delovima tela. Takođe, javljaju se i glavobolje i umor. Fizioterapeuti savetuju svakodnevne vežbe za istezanje vrata, kičme i ramena.

Problemi sa spavanjem

Za dobro zdravlje je neophodan miran san. Pa kada naredni put krenete na spavanje, osim zvona alarma, isključite sva druga zvona, ona vas ometaju i bude dok spavate, a verovatno ste oguglali na to. Telefon je, takođe, bitno da držite što dalje od vas dok spavate.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *