128 godina Narodnog pozorišta

490x370_drita-predstavaPovodom ovog jubileja, ansambl Narodnog pozorišta će večeras premijerno izvesti pedstavu „Drita“ Danice Nikolić Nikolić, u režiji Ksenije Krnajski.

Predstava se igra na Maloj sceni, a gledaoci svoje karte mogu nabaviti po ceni od 600 dinara za premijeru i 500 dinara za prvu reprizu. Karte se kupuju na blagajni pozorišta.

Koprodukciji niškog pozorišta i Puls Teatra iz Lazarevca u kojoj igraju: Ana Jovanović, Aleksandar Marinković, Jasminka Hodžić, Aleksandar Trmčić, Pero Bjeković, Jelena Cvijetić i Ivana Nedeljković.

U zimu 1915, smeštena je dramatična priča o Ljubici, ženi srpskog oficira, koja je sa još 6 žena odlučila da se žrtvuje i ode u albansko selo kao robinja, ne bi li time ispunila ultimatum plemenskih vođa i omogućila slobodan prolaz srpskoj koloni. Drama prati 3 godine njenog života u albanskoj kući, 3 godine iščekivanja i nade da će muž doći po nju, ali i suštinsko buđenje ženskog bića.

Kako je nastalo Narodno pozorište?

Na današnji dan: 11. mart 1887. – Spajanjem pozorišnih družina D. Jovanovića i M. 1510916_867429766632426_8487913053366838463_nDimića, početkom 1887. godine, osnovano je niško pozorište „Sinđelić“. Prva predstava bila je „Srpski ajduci“, J. Sterije Popovića. Osnivači pozorišta „Sinđelić“ bili su Milorad Petrović, učitelj u Sićevu, vojni činovnik Đoka Protić, profesori Stevan Sremac, Spira Kalik i Stevan Nikšić Lala. Prvi upravnik bio je Mihajlo Dimić.

Narodno Pozorište u Nišu predstavlja nastavak tradicije prvog niškog pozorišta.

 

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *