100 dana EU Info kutka

Prvi niški biciklistički defile Foto: Super radio Niš

Prvi niški biciklistički defile
Foto: Super radio Niš

Možda 3 i po meseca zvuči kao kratak period, ali za one koji su voljni da rade i šire informacije vezane za Evropsu uniju, ovo je bio period u kojem su organizovali čak 14 akcija.

EU Info kutak je počeo sa radom u avgustu, a već u septembru si imali vrlo zapaženu akciju – Prvi niški biciklictički defile koji se desilo u okviru Evropske nedelje mobilnosti, a u kojem se uključilo preko 400 učesnika.

„Nakon toga smo manifestaciju nazvanu ‘Niški kolaž evropskih jezika’ u kojoj je učestvovalo preko 100 izvođača na 10 jezika, kao i 15 institucija koje se na neki način bave jezikom i sve to zbog obeležavanja Evropskog dana jezika. Uzeli smo učešće i u obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv trgvoine ljudima. Zbog teme koju smatramo jako bitnom organizovali smo i jednonedelju kampanju ‘Stop trgovini ljudima’ i to kroz radionice za devojke, stručnu konferenciju i kroz uličnu kampanju“, podsetio je na jučerašnjem druženju sa novinarima Milan Stefanović iz EU Info kutka.

Ostale akcije bile su vezane za informisanje mladih o Evropskoj uniji, srednjoškolcima je bio namenjen literarni konkurs „Šta ja znam o EU“, organizovali su posetu Delegacije Evropske Unije u Srbiji za srednjoškolce i njihove profesore, izložbu karikatura „Mitovi i predrasude – kako Srbija vidi EU i kako EU vidi Srbiju“ i obeležili Međunarodni dan tolerancije kroz radionicu za srednjoškolce.

„I jedna od poslednjih akcija je TweetUp sesija ‘Moja Evropa’ koja je bila organizovana u saradnji sa Beogradskom

TweetUp sesija #MojaEvropa  Foto: EU Info kutak

TweetUp sesija #MojaEvropa
Foto: EU Info kutak

otvorenom školom. Na toj sesiji smo ‘tvitovali’ i preko društvenih mreža objavljivali mišljenja mladih učesnika o Evropskoj Uniji. Na ovom druženju bilo je 30-ak mladih ljudi iz Niša, a najbolji ‘tvitovi’ dobiće nagrade“, objasnio je Stefanović.

U nardne dve nedelje EU Info kutak Niš će organizovati 3 manifestacije povodom 3 važna dana: 5. decembar – Međunarodni dan volontera, 9. decembar – Međunarodni dan borbe protiv korupcije i dan nakon toga – Međunarodni dan ljudskih prava.
„Najvažniji plan koji ćemo pokušati da ostvarimo početkom naredne godine jeste otvaranje EU Info kutka za građane Niša, dakle prostora koji će svakodnevno biti dostupan stanovništvu gde će oni moći da ostvaruju svoje ideje, da dobiju potrebne informacije i da se efukuju“, istakao je Milan Stefanović.

Još jedan od ciljeva EU Info kutka je da se proširi na Južnu Srbiju i stanovnicima Vranja, Pirota, Leskovca i drugih okolnih gradova pruže informacije o Evropskoj Uniji i uključe ih u aktivnosti.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *